A III-A SĂPTĂMÂNĂ A BUCĂTĂRIEI ITALIENE ÎN LUME

Ambasada Italiei şi Institutul Italian de Cultură Bucureşti, în colaborare cu Federaţia Italiană a Bucătarilor (FIC) – Delegaţia din România şi Academia Italiană a Gastronomiei – Delegaţia din Bucureşti, împreună cu ICE Bucureşti şi Camera de Comerţ Italiană pentru România, au organizat cea de-a Treia Săptămâni a Bucătăriei Italiene în lume, care a avut loc în perioada 19-24 noiembrie 2018 şi care şi-a propus să promoveze şi să valorifice în România tradiţia culinară italiană de înalt nivel şi folosirea produselor enogastronomice drept semn distinctiv al identităţii şi culturii italiene.

Cu ocazia celei de-a Treia Săptămâni a Bucătăriei Italiene în lume au fost organizate în România o serie de evenimente concentrate pe excelenţele italiene şi pe calitatea  produselor Made in Italy în sectorul agroalimentar:

 

20 noiembrie. Dieta mediteraneană, sănătatea la masă 

Ambasada Italiei şi IIC, în colaborare cu Federaţia Italiană a Bucătarilor (FIC) – Delegaţia din România şi Academia Italiană a Gastronomiei – Delegaţia din Bucureşti au organizat seminarul “Dieta Mediteraneană, sănătatea la masă” cu Prof. Giorgio Calabrese, medic specializat în Ştiinţa Alimentaţiei şi Docent de Dietetică şi Nutriţie Umană la Universităţile din Torino şi Napoli. Seminarul a fost urmat de o cină-buffet a bucătarilor FIC, cu feluri de mâncare tipice bucătăriei mediteraneene.

 

20 noiembrie. Degustă Italia

Biroul ICE din Bucureşti a organizat evenimentul “Degustă Italia”, o manifestare dedicată promovării excelenţelor italiene din sectorul food&wine, cu accent deosebit pe produsele destinate sectorului ho.re.ca. (Industria hotelieră-Restaurant-Catering). Evenimentul a fost destinat promovării unui sector de excelenţă, întăririi relaţiilor comerciale prin creşterea exporturilor de vinuri şi de produse alimentare în România, apropiindu-i în acelaşi timp pe consumatorii români de gusturile italiene. Manifestarea a avut în centrul atenţiei o mini-expoziţie de produse agroalimentare italiene (propuse de societăţi italiene prezente pe piaţă), degustări şi o sesiune de întâlniri bilaterale între expozanţi şi potenţiali parteneri locali.

 

21 noiembrie. La cină cu Ghepardul 

Cu prilejul celebrării a 60 de ani de la publicarea romanului “Ghepardul” de Giuseppe Tomasi di Lampedusa, Ambasada Italiei şi IIC la Bucureşti, în colaborare cu Federaţia Italiană a Bucătarilor (FIC) – Delegaţia din România şi Academia Italiană a Gastronomiei – Delegaţia din Bucureşti, au organizat o cină literară intitulată “La cină cu Ghepardul”. Felurile de mâncare tipice tradiţiei culinare şi gastronomice siciliene au fost însoţite de lecturări din romanul “Ghepardul”, de anecdote despre filmul omonim din 1963 al lui Luchino Visconti povestite de regizor şi de actorul de teatru Franco Palmieri.

 

22 noiembrie. Cină de gală a Camerei de Comerţ Italiene pentru România

Camera de Comerţ italiană pentru România a organizat o Cină de gală la Timişoara, cu titlu de binefacere, în prezenţa bucătarului şef Luigi Pomata din Cagliari.

Meniul a cuprins feluri de mâncare şi ingrediente exclusiv italiene, expresie a celei mai bune  gastronomii peninsulare.

 

22 noiembrie. Finché c’è prosecco c’è speranza

Ambasada Italiei şi IIC la Bucureşti, în colaborare cu Federaţia Italiană a Bucătarilor (FIC) – Delegaţia din România şi Academia Italiană a Gastronomiei – Delegaţia din Bucureşti au organizat  proiecţia filmului “Finché c’è prosecco c’è speranza” (Câtă vreme există prosecco există o speranţă), urmată de prezentarea şi  degustarea unor vinuri Prosecco din Conegliano Veneto şi Valdobbiadene.