2018. november 26

Klaus Iohannis állemelnök hivatalos látogatást tesz Párizsban

Klaus Iohannis állemelnök két napos hivatalos látogatást tesz Párizsban, amelyre a román-francia kultúra évad megnyitása ad alkalmat. Az esemény fémjelzi a Stratégiai Partnerségi Nyilatkozat aláirásának tiz éves évfordulóját, valamint a Nagy Egyesülés Centenáriumát.A román rádió helyi tudósitója szerint a román-francia kultúra évad megnyitójára a „Georges Pompidou” Művészeti és Kulturális Központban kerül sor, Klaus Iohannis román, és Emmanuel Macron francia elnök jelenlétében. A két államfő megtekinti a „Brâncuşi” Műhelyt, valamint Ciprian Mureşan, Serban Savu és Adrian Ghenie művészek kiállitásait.A Rokkantak Dómjában a román államelnök részt vesz az első világháborúban elesett katonák emlékének szentelt koncerten.Ugyanakkor megbeszélést folytat az Élysée palotában a francia elnökkel a kétoldalú kapcsolatokról, a stratégiai partnerség elmélyitéséről, a gazdasági kooperáció megerősitéséről és a Franciaországban élő román közösség szerepéről. A felek véleményt cserélnek az időszerő európai kérdésekről, az EU Tanács soros elnökségének Románia általi betöltésének kontextusában, valamint nemzetközi és biztonsági kérdésekről. Románia párizsi nagykövetségén Klaus Iohannis a román közösség képviselőivel találkozik hétfőn. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.26)

Viorica Dăncilă: „Nem félek a bizalmatlansági inditványtól”

Viorica Dăncilă miniszterelnök úgy véli, hogy egy bizalmatlansági inditvány esetében a PSD és az ALDE nem hagyja magára. Ugyanakkor aláhúzta, hogy az ő szempontjából a kormányprogramba foglalt célkitűzéseket kormánya teljesitette.”Nem félek a bizalmatlansági inditványtól, bizom kollégáimban, a kormánykoalicióban és abban, hogy mindazt, amit megigértem gyakorlatba ültettem”, mondotta a miniszterelnök. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.26)

Ludovic Orban liberális elnök nem erősitette meg, hogy december 10-én nyújtják be a kormány elleni bizalmatlansági inditványt

Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke nem erősitette meg, hogy a kormány ellen december 10-én nyújtják be a bizalmatlansági inditványt, amint ezt előzőleg Ioan Cupşa képviselő nyitlatkozta. Mint megjegyezte, ez irányban folynak a tárgyalások. Ludovic Orban azt is elmondta, hogy december 5 és 20 között valamennyi liberális képviselőnek és szenátornak jelen kell lennie a Parlamentben.”Minden bizonnyal benyújtjuk a bizalmatlansági inditványt még a mostani parlamenti ülésszak során”, fűzte hozzá a PNL elnöke. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.26)

A jövő hónapban terjesztik be Brüsszelben a három regionális korház finanszirozására hivatott kérést

A jövő hónapban terjesztik be Brüsszelben a három regionális korház – Jászvásár, Kolozsvár és Craiova – finanszirozására hivatott kérést, közölte hétfőn, Besztercén, Sorina Pintea egészségügyi miniszter, megerősitve, hogy a korházak finanszirozását európai alapokból biztositják és a kormány, társfinanszirozóként, megpróbál pénzforrásokat felkutatni a magányszférában. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.26)

Beidézték a főügyészségre Carmen Iohannist

December 10-re beidézte a főügyészség Klaus Iohanis államfő feleségét, Carmen Iohannist, akit egy ingatlan bérbeadásából származott összeggel kapcsolatosan tett feljelentés nyomán hallgat ki a vádhatóság, közölte a román közszolgálati rádió tudósitója, vádhatósági forrásokra hivatkozva.Az államfő és felesége, valamint Radu Gabriel Bucşă közjegyző ellen többek között hivatali visszaélés, okirat-hamisítás, pénzmosás és szervezett bűnözői csoport létrehozása miatt tett feljelentést a Răzvan Savaliuc újságíró által képviselt Jurindex Media Kft., amely a Lumeajustitiei.ro portált is működteti.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.26)

A Nemzet Megváltása Székesegyháza november 29-ig tart nyitva

A Nemzet Megváltása Székesegyháza november 29-ig tart nyitva, közölte a Román Patriarkátus. Vasárnap mintegy 30 ezer hivő vett részt az ortodox katedrális felszentelésén. Az oltárszentelési liturgiát Daniel ortodox pátriárka mellett Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, valamint a görög ortodox egyház küldöttségét vezető Kriszosztomosz érsek tartotta.A székesegyház, melynek alapkövét 2007. szeptemberében tették le, a Parlament Palotája mellett található. A katedrális megépitését 2010. decemberében kezdték meg és mostanig a munkálatok 95%-át fejezték be.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.26)

Az osztrák védelmi miniszter román kollégájával tárgyalt Bukarestben

Az Európai Unió Tanácsa soros elnökségének Románia általi átvételének kontextusában Mario Kunasek osztrák védelmi miniszter Bukarestben folytatott tárgyalásokat Gabriel Leş román védelmi miniszterrel. A megbeszélések végén a felek röviden nyilatkoztak a sajtónak. Mario Kunasek kihangsúlyozta, hogy az EU-elnökség Románia általi betöltése garancia a védelmi projektek folytonosságára, az európai védelmi és biztonsági politikák megerősitésére. A megbeszélések középpontjában két projekt állt, nevezetesen: az Európai Védelmi Kezdeményezés, melyben Ausztria és Románia két közös projekttel van jelen és a nyugat-balkáni régió biztonsága. A Tanács elnökségének egyik prioritása az Európai Unió külső határai védelmének biztositása, hangsúlyozta az osztrák védelmi miniszer.Gabriel Leş román védelmi miniszter leszögezte, hogy folytatni kell az EU „Althea” műveletét mindaddig, amig meghonosul a béke Bosznia-Hercegovinában. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.26)
Rozália Gănciulescu/rganciu