Medicii recomandă vaccinarea antigripală a persoanelor cu risc de îmbolnăvire

Peste 44.000 de persoane mor anual în Europa din cauza afecţiunilor respiratorii asociate cu gripa sezonieră, dintr-un total de 650.000 de decese înregistrate la nivel global – estimează Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Medicii recomandă vaccinarea persoanelor cu risc de îmbolnăvire, cum ar fi cele în vârstă, copiii, femeile însărcinate şi bolnavii cronici. Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila:

Alexandru Rafila: Deocamdată, circulaţia virusului gripal este redusă în Europa. Asta nu înseamnă că sezonul gripal va fi mai uşor decât cel de anul trecut. Depinde foarte mult de particularităţile virusurilor care vor circula în acest an. Din păcate, în toate ţările unde acoperirea vaccinală este redusă, ne aşteptăm să existe un număr consistent de decese în timpul sezonului gripal. Singurele ţări care pot să spună că vor avea puţine decese în decursul sezonului gripal sunt ţările care au o foarte bună acoperire vaccinală, adică 75% din totalul populaţiei vârstnice, peste 65 de ani, ar trebui să fie vaccinată, în plus, categoriile la risc, cu boli cronice, gravidele şi copiii mici. Suntem, probabil, în jur de 5-10%.

Anul trecut, în România s-au înregistrat 129 de decese cauzate de gripă şi de complicaţiile respiratorii, iar 90% dintre acestea s-au înregistrat la persoane nevaccinate, care aveau şi alte boli asociate – transmite redactorul nostru Marilena Frâncu./dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 noiembrie