THE GUARDIAN: Mii de oameni participă la sfinţirea unei catedrale controversate Catedrala ortodoxă va fi cea mai înaltă din lume, dar costul suscită critici

Zeci de mii de credincioşi au participat la inaugurarea unei noi catedrale ortodoxe gigantice, duminică la Bucureşti, pe fondul criticilor conform cărora fondurile publice alocate proiectului ar fi putut fi folosite mai bine pentru a plăti spitalele şi şcolile, într-una din cele mai sărace ţări din UE.
Construcţia Catedralei Mântuirii Neamului a început în 2010 şi este programată să se încheie în 2024.
La slujba de sfinţire de duminică, marcând 100 de ani de la crearea României moderne, au luat parte credincioşi din întreaga ţară, relatări locale descriind mulţimile uriaşe care s-au adunat în faţa locului construcţiei pentru a urmări ceremonia pe ecranele de afară. Slujba a fost condusă de Bartolomeu I, patriarhul ortodox şi arhiepiscopul de Constantinopol-Noua Romă, şi de partiarhul român Daniel.
„Este un eveniment foarte special. Şi am vrut categoric să fiu aici deoarece catedrala simbolizează centenarul României”, a spus Ion Duţă, pensionar din Bucureşti, pentru AFP. „Costurile sunt cu siguranţă mari, dar cel puţin Biserica a demonstrat că poate construi un astfel de proiect. Politicienii noştri aleşi sunt incapabili să construiască autostrăzi”, a spus Georgiana, o altă participantă care nu şi-a spus numele de familie.
Acoperind o suprafaţă de 14.000 de metri pătraţi, catedrala va fi a doua clădire cea mai înaltă din România şi cea mai înaltă catedrală ortodoxă din lume, principalul său turn de clopot măsurând 120 de metri înălţime.
Situată în centruil capitalei, în spatele Parlamentului ridicat de fostul dictator comunist Nicolae Ceauşescu, va putea primi nu mai puţin de 5.000 de credincioşi.
Iniţial, costul a fost estimat la aproximativ 80 de milioane de euro, dar deja această sumă a ajuns la 110 milioane de euro şi se aşteaptă să mai fie cheltuite câteva zeci de milioane până va fi terminată. Aproximativ 75% din aceste sume fiind deja achitate din fonduri publice, costul a creat controverse într-o ţără în care investiţiile în infrastructura degradată sunt extrem de necesare.
Aproximativ 88% din populaţia României de 20 de milioane de locuitori sunt ortodocşi.
Patriarhia argumentează că România „are nevoie de o catedrală naţională reprezentativă, care să simbolizeze credinţa, libertatea şi demnitatea poporului”.
În pofida criticilor referitoare la costuri, guvernele succesive au dat totuşi bani pentru acest proiect, în ultimul deceniu, în speranţa de a câştiga în schimb sprijinul puternicii Biserici ortodoxe.
La ceremonie a participat şi un grup de etnici români din Ucraina, îmbrăcaţi în costume populare pitoreşti. „Aceasta este credinţa noastră, sufletul nostru”, a spus Elena Nandriş, primarul satului Mahala din sudul Ucrainei, cu lacrimi în ochi. „Este un eveniment unic în viaţă”.
https://www.theguardian.com/world/2018/nov/25/romania-thousands-attend-blessing-of-controversial-cathedral

THE GUARDIAN (Marea Britanie), 25 noiembrie 2018
Traducerea: Adriana Buzoianu