2018. november 27

A román és a francia elnök hivatalos megbeszélést folytatott az Elysee palotában

Klaus Iohannis román és Emmanuel Macron francia elnök kedden, az Elysee palotában a stratégiai partnerség elmélyitéséről, a gazdasági kooperáció megerősitéséről és a kétoldalú kapcsolatokról tárgyalt. A két allamfő európai kérdéseket is megvitatott az EU Tanácsa soros elnökségének Románia általi átvételének kontextusában.Ezt megelőzően a felek politikai nyiltakozatot irtak alá a stratégiai partnerség keretében. A domentum előirányozza, hogy a két ország továbbra is egyeztet a schengeni térség konszolidálásáról, mig Franciaország támogatja Románia erőfeszitéseit, amelyeket e térséghez való csatlakozásért tesz. Ugyanakkor Románia és Franciaország közreműködik a védelem terén, megerősitve a NATO keretében tett vállalásait. Klaus Iohannis és Emmanuel Macron megnyitotta a román-francia kulurális évadot, amely szimbólikus értékű, hiszen Franciország első alkalommal rendez ilyen eseményt egy európai uniós tagállammal együtt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.27)

Románia egyik célkitűzése: A páciensek megkülönböztetés nélküli hozzáférésének megkönnyitése az innovativ terápiákhoz

Románia egyik célkitűzése az UE Tanácsa soros elnökségének betöltése alatt a páciensek megkülönböztetés nélküli hozzáférésének megkönnyitése az innovativ terápiákhoz, nyilatkozta Sorina Pintea egészségügyi miniszter. A Valletta Technikai Bizottság hatodik összejövetelén, amelyet kedden a bukaresti Patriarkális Palotában tartottak, a tárcavezető elmondta, hogy a korszerű egészségügyi technológiák kötelező jellegű kiértékelése lehetővé teszi, hogy az európai piacra került új gyógyszer autómatikusan megtalálható legyen a román piacon is, anélkül, hogy szükség legyen az Országos Gyógyszer-ügynökség előzetes elbirálására.”A vallettai nyilatkozat aláirói a kötelező egészségügyi technológiák elbirálását szorgalmazzák. Ez nem újdonság, mivel e dossziét az osztrák elnökség vette át az előző elnökségtől és tudomásunk szerint nekünk kell lebonyolitanunk a zárótárgyalásokat. Mi határozottan fellépünk az emlitett kötelező elbirálás mellett”, összegezte a miniszter.A vallettai csoport 160 millió állampolgárt képvisel, azaz az Európai Unió lakosságának 32%-át és célja a legjobb gyakorlatok felkutatása a gyógyszerekhez való hozzáférésben. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.27)

A jövő évi állami költségvetés-tervezetet valószinüleg december második hetében hagyja jóvá a kormány

A jövő évi állami költségvetés-tervezetet valószinüleg december második hetében hagyja jóvá a kormány és küldi meg megvitatás végett a parlamentnek, közölte kedden a pénzügyminiszter, aki hozzáfűzte, hogy ez év első tiz hónapjában 2,22%-os volt a GDP-arányos költségvetési hiány, igy Románia tiszteletben tudja tartani a 2018-ra előirt 3%-os deficitet.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.27)

A soros román EU-elnökség újabb lehetőségeket nyújt Moldova Köztársaságnak az európai közösséghez való közeledésében

2019. január elsejétől fél évre Románia átveszi az Európai Unió soros elnökségét, amely újabb lehetőségeket nyújt Moldova Köztársaságnak az európai közösséghez való közeledésében, deklarálta kedden Liviu Dragnea, a képviselőház elnöke azon a találkozón, amelyre Adrian Canduval, a kisinyóvi parlament elnökével került sor, Bukarestben. A megbeszélések középpontjában a közös projektek gyakorlatba ültetésének elemzése, valamint azon reformfolyamatok ösztönzése állt, amelyeket Moldova Köztársaság vállalt az Európai Unióval való Társulási Megállapodás megkötésekor. Ez alkalommal Adrian Candu találkozott Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnökkel is, aki megerősitette, hogz Románia támogatja a transzdnyeszteri konfliktus rendezését. A kisinyóvi parlament elnökét fogadta Margit hercegnő, a királyi korona őre is, akinek átnyújtotta Moldova Köztársaság Parlamentjének Demokrácia Érmét. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.27)

Rozália Gănciulescu