Bugetul de stat pentru anul viitor va fi aprobat de Guvern

Bugetul de stat pentru anul viitor va fi aprobat de Guvern şi trimis pentru dezbatere în Parlament, cel mai probabil în a doua săptămână din decembrie, a anunţat, astăzi, ministrul finanţelor. Proiectul va include şi creşterea punctului de pensie cu 15% din septembrie 2019, de asemenea, reducerea TVA cu un procent. Ministrul a mai precizat că a solicitat ordonatorilor de credite să argumenteze mai aplicat sumele solicitate.
Eugen Teodorovici: Discuţia cu fiecare instituţie în parte se va purta în acest fel: trebuie să fie foarte bine argumentate sumele solicitate pentru anul viitor, pe proiecte cu un impact în economie real şi crescut; şi, doi, să vedem dacă ele se şi cheltuie în 2019. Pentru că altfel anticipezi anumite investiţii, de exemplu, îţi faci un anumit calcul, să spunem, macroeconomic şi în timpul anului vezi la prima, la a doua rectificare şi spre final de an că sumele nu sunt cheltuite. Dincolo de acuza vis-à-vis de Ministerul de Finanţe, care taie, nu taie Ministerul de Finanţe, că nu îşi permite nimeni, mai ales la Ministerul de Finanţe, să taie din o plată care este cuvenită în baza unei facturi pe care acel minister a primit-o; nu, sunt sume necheltuite.
Realizator: Ministrul finanţelor a mai precizat, astăzi, că deficitul bugetar pentru primele zece luni ale anului
s-a situat la 2,22% din Produsul Intern Brut, astfel că România se va încadra în ţinta de 3% stabilită pentru acest an, ne-a transmis redactorul RRA Alexandra Cristea./mnecula/atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 noiembrie