2018. november 28

A Honvédelmi Minisztérium bemutatta a hadsereg új egyenruháit

Az eseményre – amellyel Románia centenáriuma előtt kívánt tisztelegni a tárca – tegnap került sor Bukarestben a Hadsereg Házában Gabriel Leş honvédelmi miniszter és Nicolae Ciucă vezérkari főnök jelenlétében. Az új egyenruhákat – amelyeket a Királyi Ház hivatalos beszállítója tervezett – városi kimenőik alkalmával fogják használni a szárazföldi és légierő állományában álló hivatásos tisztek és katonák. A közszolgálati rádió szerkesztője – aki részt vett a rendezvényen – Radu Dobriţoiu – elmondta, hogy rövidesen elkészül a haditengerészet számára is a kimenői egyenruha modellje. A tegnap bemutatott egyenruhák megtekinthetők a Rador Hírügynökség honlapján. (Radio România Actualităţi)

Romániába látogatott a Moldáviai Parlament elnöke

Andrian Candu találkozott a Képviselőház elnökével. A találkozón Liviu Dragnea elmondta, hogy Románia Európai Uniós elnöksége jó alkalom arra, hogy Moldova Köztársaság közeledjen az európai családhoz. A moldovai politikus találkozott továbbá Călin Popescu-Tăriceanuval, a Szenátus elnökével. Romániai látogatása során Andrian Candu találkozott Margit, román koronahercegnővel, akinek átadta a Moldovai Parlament Demokrácia Érdemrendjét. (Rador hírügynökség)

Több mint 11 ezer rendőr, csendőr és tűzoltó áll készenlétben a havazás miatt sárga figyelmeztető jelzés alatt álló megyékben

Ezt tegnap este közölte a Belügyminisztérium szóvivője, Monica Dajbog. A tárca képviselője figyelmeztette mindazokat, akik az elkövetkező napokban útra kelnek, hogy ezt csak a gépkocsijuk megfelelő felszereltsége esetén tegyék és készüljenek fel a hóval, illetve ónos esővel borított utakon való közlekedésre. Monica Dajboc ugyanakkor arra kérte a gépjárművezetőket, hogy vezessenek figyelmesen és tartsák be a közlekedési rendőrök utasításait. Az egyes utakon, illetve útszakaszokon forgalomkorlátozást, illetve a forgalom teljes leállítását csak megelőző szándékkal rendelik el, azért, hogy ne kockáztassák az utasok biztonságát, illetve lehetőséget adjanak a hóeltakarító gépeknek az utak megtisztítására. Arra kérik a gépjárművezetőket, hogy elindulásuk előtt tájékozódjanak az időjárási viszonyokról és az utak állapotáról. Rendszeresen frissülő információkkal a román rendőrség honlapjának Infotrafic nevű rovata szolgál. Különös figyelmet fordítanak azokra a személyekre, akiknek folyamatos egészségügyi ellátásra van szükségük, mint például a dilízisre szoruló betegek, vagy a terhes nők. Ahol az szükséges, ezeket sürgősséggel kórházba fogják szállítani – tájékoztatta a közszolgálati rádió hallgatóit Daniela Mănuţă, riporter. (Radio România Actualităţi)

Az Alkotmánybíróság ma tárgyalja a Képviselőház elnöke által benyújtott óvást

Liviu Dragnea szerint alkotmányos jellegű jogi konfliktus alakult ki egyfelől a Legfőbb Ügyészség, másfelől pedig a Parlament, a Legfelsőbb Bíróság és a többi bíróság között a Román Hírszerző Szolgálattal 2009 és 2016 között megkötött megállapodások ügyében. Az ügyben november 14-én kellett volna döntést hoznia a taláros testületnek, de a Képviselőház nevében eljáró Florin Iordache képviselő kérésére a tárgyalást mára napolták, ugyanis a politikus – egyéb elfoglaltságára hivatkozva – nem jelenhetett meg a tárgyaláson. Iordache szerint azáltal, hogy a legfőbb ügyész aláírta a szóban forgó megállapodásokat, alkotmányellenesen megnövelte a hírszerző szolgálat hatáskörét, kiterjesztve azt a bűnvádi eljárásra is. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, Rador