PARIS MATCH: Emmanuel şi Brigitte Macron la Centrul Pompidou, alături de cuplul prezidenţial român

Emmanuel Macron şi soţia lui, Brigitte, i-au primit marţi în jurul prânzului, pe preşedintele român, Klaus Werner Iohannis, şi pe soţia lui, Carmen, cu ocazia deschiderii sezonului comun Franţa-România. Cele două cupluri s-au întâlnit la Centrul Pompidou, în arondismentul 4 al Parisului. Ei au vizitat „galeria zero” unde sunt expuse opere ale artiştilor români, anume Constantin Brancuşi, Şerban Savu şi Ciprian Murucian.

Preşedinţii francez şi român au lansat apoi sezonul cultural franco-român. „Este primul sezon comun pe care Franţă îl organizează cu o ţară din Uniunea Europeană„, a explicat Emmanuel Macron în alocuţiunea sa. De altfel, „acest sezon va coincide cu prima preşedinţie românească a Consiliului Uniunii Europene din primul semestru 2019”, care va fi „marcat de provocări majore: alegerile europene şi reînnoirea instituţiilor europene care decurge de aici, Brexit, foaia de parcurs pentru viitorul Europei„, a adăugat el.  „Noi sărbătorim aici istoria noastră comună şi relaţia privilegiată dintre cele două ţări ale noastre„, a declarat la rândul lui, Klaus Werner Iohannis. „Peste doar trei zile, România îşi va sărbători centenarul. Acum un secol, românii s-au unit în jurul valorilor umaniste universale şi în jurul idealurilor democratice larg răspândite de Franţa în lumea occidentală„, a spus el.

După această vizită, Emmanuel Macron l-a primit pe Klaus Werner Iohannis la palatul prezidenţial la un dejun de lucru, în prezenţa d-nei Nathalie Loiseau, ministru delegat pentru afaceri europene, arată Palatul Elysée. Ei au semnat o declaraţie politică pentru „a întări relaţiile dintre Franţa şi România, care va prelua pentru prima dată preşedinţia Uniunii Europene în primul semestru 2019. Cele două ţări îi cheamă „pe europeni să-şi accelereze eforturile pentru a ajunge la o Europă mai eficientă, mai puternică şi mai sigură”, în special în domeniul apărării.

Sezonul cultural, urmare a unor evenimente între cele două ţări, se va încheia în România pe 14 iulie 2019. Aproape 15% dintre români vorbesc limba lui Molière, foarte mult învăţată în instituţiile şcolare ale ţării.

Emmanuel şi Brigitte Macron primiţi în România în vara 2017

În august 2017, România a fost una din etapele turneului în Europa de Est al cuplului Macron, care  a trecut şi prin Austria sau Bulgaria. Emmanuel Macron a fost primit de către omologul lui la Palatul Cotroceni, reşedinţa prezidenţială. Brigitte Macron  a putut vizita muzeul palatului prezidenţial în compania lui Carmen Iohannis. Vizita lor la Bucureşti a fost marcată şi de o vizită la muzeul satului românesc „Dimitrie Gusti”, în compania cuplului prezidenţial român. Acest sat-muzeu în aer liber, unde sunt reconstruite diferite construcţii din ţară – case, hambare, ateliere sau biserici – oferă o imagine a României rurale.

https://www.parismatch.com/Actu/Politique/Emmanuel-et-Brigitte-Macron-au-Centre-Pompidou-avec-le-couple-presidentiel-roumain-1590639

Traducere: Gabriela Sîrbu

PARIS MATCH (Franţa), 27 noiembrie 2018