Acordul Brexit sub asediu în Marea Britanie

Premierul britanic va vizita toate regiunile ţării pentru a-i convinge pe deputaţi şi pe alegători să accepte acordul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Misiunea Theresei May nu este deloc uşoară, iar aceasta va trebui să lupte pentru fiecare vot în legislativul britanic.

Parlamentul se va întruni la data de 11 decembrie pentru a vota contractul de 585 de pagini referitor la ieşirea din UE, precum și o declaraţie politică de 28 de pagini, care conţine principiile şi cadrul în care Marea Britanie va coopera pe viitor cu UE. Prim-ministrul britanic a pledat şi în parlament cauza acordului, imediat după ce duminică summit-ul UE a agreat documentul. Dezbaterea nu a fost lipsită deloc de tensiuni, unii deputaţi conservatori solicitând chiar renegocierea acordului Brexit – scrie publicaţia britanică The Morning Star. May însă a pledat imperturbabil pentru acceptarea documentului, susţinând că acordul negociat este cel mai avantajos contract care s-a putut obţine. Premierul a anunţat că va vizita toate regiunile ţării chiar înainte de plecarea sa la Buenos Aires pentru Summitul G 20. Cea mai dificilă misiune a avut-o la Belfast, unde a încercat să-l convingă pe liderul Partidului Democratic Unionist (DUP), de care depinde majoritatea parlamentară a conservatorilor. Arlene Foster însă – împreună cu toate celelalte partide de opoziţie – ameninţă cu respingerea documentului. DUP nu este de acord ca după expirarea perioadei de tranziţie care va avea loc la data de 31 decembrie 2020, la graniţa dintre Irlanda de Nord şi Irlanda să nu se reintroducă controlul vamal. Astfel – argumentează Arlene Foster – se va crea un regim discriminatoriu, care va afecta unitatea şi constituţionalitatea ţării. Theresa May a admis că soluţia găsită în cadrul negocierilor este vulnerabilă, însă a negat că ar fi cedat prea uşor în problema irlandeză. Aceasta susţinea că în acest caz, pur şi simplu nu a existat o altă soluţie mai bună. Foster – care cu un an şi jumătate în urmă a acceptat să sprijine cabinetul May contra promisiunii guvernului, că va aloca o sumă de un miliard de lire sterline pentru investiţii în Irlanda de Nord – acum a declarat că de data aceasta „nu va putea fi cumpărată”, pentru că în joc se află „viitorul constituţional şi economic al Irlandei de Nord” – notează publicaţia The Belfast Telegraph.

Situaţia şi aşa dificilă a premierului britanic s-a agravat şi mai mult, când preşedintele american Donald Trump a declarat că pactul Brexit poate să pericliteze încheierea unui acord comercial între Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii – scria The Guardian (se spune că dacă ai astfel de prieteni, atunci nu mai ai nevoie de duşmani). Theresa May a reacţionat imediat, spunând că acordul pentru Brexit care a fost negociat cu UE nu va restricţiona accesul Marii Britanii de a face acorduri comerciale cu alte ţări, inclusiv cu Statele Unite. Experţii lucrează deja de mult timp la un acord cu Washington, cunosc foarte bine toate aspectele ale viitoarei cooperări cu UE şi declaraţia lui Trump – pe care a calificat-o ca nocivă – nu face altceva decât să ofere muniţie celor care sunt împotriva acordului. May i-a transmis preşedintelui Trump că la summitul G 20 nu va căuta o ocazie pentru un dialog personal.

Pe ultima sută de metri, Theresa May a fost atacată exact de acolo de unde s-ar fi aşteptat cel mai puţin. Fostul ministru al apărării, Sir Michael Fallon – cel care a fost nevoit să demisioneze în urma unui scandal sexual – care până acum a fost cunoscut drept un politician loial faţă de premier, a declarat că acordul Brexit „este cea mai proastă lume, dintre toate lumile posibile”. Într-un interviu acordat canalului de televiziune BBC, Fallon a afirmat că acordul nu va asigura nici comerţul liber şi nici şansa reducerii taxelor vamale. Acesta a declarat că documentul nu va trece de Camera Deputaţilor.

O atitudine mai diplomată, dar tot critică vizavi de acord, a avut-o ministrul de finanţe, Philip Hammond. Acesta a declarat pentru canalul de televiziune Sky că personal este adeptul rămânerii în UE a Marii Britanii, pentru că orice ieşire din Uniune este dezavantajoasă pentru economia britanică. Invocând cifrele statistice, a spus că acel compromis la care a ajuns Theresa May la Bruxelles este cea mai bună variantă posibilă, dar că şi aceasta este mai costisitoare decât păstrarea calităţii de membru al UE. Costul estimativ al Brexitului în urma acordului negociat se apreciază  că ar fi 40 de miliarde de lire sterline în următorii 15 ani, iar ieşirea fără niciun acord ar fi scos din bugetul Marii Britanii cca. 150 miliarde de lire sterline. Hammond crede însă că acordul „reduce dezavantajele economice şi maximizează avantajele politice care decurg din Brexit”.

Székely Ervin, Rador