Preşedintele SUA, Donald Trump, a anulat întâlnirea aflată anterior în pregătire cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anulat astăzi întâlnirea aflată anterior în pregătire cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, în marja summitului G 20 din Argentina. Aştept cu interes un summit de acest tip imediat ce situaţia va fi rezolvată, conchide preşedintele Trump, într-un mesaj pe Twitter, în care evoca, mai întâi, faptul că Rusia nu a returnat Ucrainei navele reţinute şi nici personalul de la bordul acestora. Alexandr Beleavschi a urmărit primele reacţii ale Kremlinului, care pare să omită responsabilitatea pentru incidentul din Marea Azov şi încearcă să culpabilizeze Casa Albă pentru nereuşita întâlnirii.

Corespondenţă de la Moscova – Reporter: Alexandr Beleavschi – Înaintea decolării spre Buenos Aires, preşedintele Donald Trump a declarat că se va întâlni, probabil, cu Vladimir Putin şi, mai mult, că este un moment foarte bun pentru a avea asemenea întâlnire, cu amendamentul, însă, că va lua decizia finală după ce va consulta raportul despre incidentul ruso-ucrainean pe care îl va primi la bordul Air Force One.

Decizia lui Trump l-a surprins pe liderul rus în drum spre Argentina. Nu există, deocamdată, o reacţie a acestuia, dar purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, aflat la bordul aeronavei prezidenţiale, a spus că partea rusă nu a văzut decât tweet-ul lui Trump şi informaţiile mass-media, nefiind informat oficial, cel puţin în acel moment, în legătură cu anularea întâlnirii. Dacă se va confirma – a spus Peskov -, preşedintele Putin va dispune de două ore în plus pentru întâlniri utile. Înaintea plecării spre Argentina, Dmitri Peskov a declarat că partea americană a confirmat întâlnirea. Conform unor surse citate de mediile ruse, Putin şi Trump ar fi urmat să se întâlnească sâmbătă după-amiază şi să aibă o discuţie de două ore, mai întâi tête-à-tête, apoi cu participarea membrilor cheie ai celor două delegaţii. Între timp, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, le-a declarat jurnaliştilor americani că Donald Trump a decis să anuleze întâlnirea după o discuţie avută cu secretarul de stat, Mike Pompeo, consilierul pentru securitate naţională, John Bolton, şi şeful statului Casei Albe, John Kelly.

De asemenea, ea a declarat că Rusia a fost informată oficial în legătură cu decizia anulării convorbirilor. Anterior, asistentul liderului rus, Yuri Ushakov, a subliniat că, în pofida semnalelor contradictorii de la Washington, întâlnirea Putin – Trump este importantă pentru ambele părţi. Preşedintele Putin a menţionat ca subiect prioritar al convorbirilor soarta celor două tratate nucleare ruso-americane: cel privind forţele nucleare intermediare, din care SUA intenţionează să se retragă, şi posibilitatea prelungirii tratatului START privind reducerea armelor strategice ofensive, care expiră peste doi ani. Alte subiecte urmau să fie Siria, Iranul, programul nuclear nord-coreean şi criza din Ucraina, inclusiv posibil incidentul din strâmtoarea Kerci, precum şi şansele deblocării dialogului bilateral şi depăşirii impasului din relaţiile ruso-americane./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 noiembrie