2018. december 3

Négy parlamenti képviselő igazolt át a PSD-től a Pro Romániához

ilépett a Szociáldemokrata Pártból (PSD) és a Victor Ponta által vezetett Pro Románia párthoz csatlakozott négy képviselő: Mihai Valentin Popa, Mihai Mohaci, Ion Spânu és Ion Mocioalcă.
A hírt Victor Ponta jelentette be hétfőn, a parlament épületében tartott sajtótájékoztatón. Ponta elmondta, a négy honatyával 17 éven át dolgozott együtt a Szociáldemokrata Párton belül.
A Pro Románia elnöke hozzátette, ezzel tízre nőtt az alakulat azon képviselőinek száma, akik ugyanazon a pártlistán jutottak be a parlamentbe, így külön frakciót hozhatnak létre. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.03)

Az USR felkérte Klaus Iohannis államfőt, hogy vegyen részt a decemberi kormányüléseken

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) kéri Klaus Iohannis államfőtől, vegyen részt az év végéig tartandó mindegyik kormányülésen, ezzel ugyanis – véli az alakulat elnöke – elejét tudja venni egy közkegyelemről és amnesztiáról szóló esetleges sürgősségi rendelet elfogadásának. Dan Barna pártelnök hétfőn rámutatott: bár Viorica Dăncilă miniszterelnök azt állítja, hogy a kormány nem dolgozik ilyen jogszabályon, több vezető szociáldemokrata politikus nyilatkozatából arra lehet következtetni, hogy „nagyon is aktuális a téma”. Az USR vezetője szerint egy ilyen rendelet „a romániai demokrácia végét jelentené”, ezért alakulata mindent megtesz annak érdekében, hogy ezt megakadályozza. Dan Barna ugyanakkor felkéri az államfőt, „használja ki maximálisan alkotmányos jogkörét”, és vegyen részt mindegyik decemberi kormányülésen. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.03)

Januárra halasztotta a legfelsőbb bíróság Dragnea perének tárgyalását

anuárra halasztotta a legfelsőbb bíróság 25 pernek a tárgyalását, amelyekben az öttagú bírói tanácsoknak kell ítéletet hozniuk. Érintett a halasztásban Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök fellebbviteli pere is. A bukaresti ítélőtábla múlt héten semmissé nyilvánította a legfelsőbb bíróság vezetőségének november 8-i határozatát, amelynek alapján kisorsolták az új öttagú bírói tanácsokat. A döntés a határozat alkalmazásának felfüggesztéséről is rendelkezett. Ennek nyomán a legfelsőbb bíróság hétfőn január 14-ét szabta meg a tárgyalások időpontjául azokban az ügyekben, amelyekben az eredeti beosztás szerint december 3-án és 10-én lettek volna tárgyalások. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.03)

Az idei gabonatermés meghaladta a 30 millió tonnát

Romániában az idei gabonatermés meghaladta a 30 millió tonnát a tavalyi 27 millió tonnát követően – közölte hétfőn Petre Daea román mezőgazdasági miniszter. A miniszter elmondta, hogy búzából 10,2 millió tonna termett, 2,3 százalékkal több a tavalyi 10 millió tonnánál. Petre Daea szerint Romániában volt a legnagyobb a kukorica-, illetve a napraforgótermés Európában. Emlékeztetett, hogy a kukorica begyűjtése még nem ért véget, de már meghaladták a 18 millió tonnát, a napraforgótermés elérte a 3,35 millió tonnát. Románia az idén 2,415 millió hektáron termelt kukoricát és 1,01 millió hektáron napraforgót. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.03)

Nőtt hétfőn a bankközi hitelkamatláb

Két bázisponttal emelkedett, 3,11%-ra nőtt hétfőn a lej alapú hitelek törlesztőrészletét befolyásoló három hónapos bankközi hitelkamatláb (ROBOR) – közölte a Román Nemzeti Bank (BNR). A ROBOR az év elején évi 2,05%-os szinten állt. A jelzáloghitelesek esetében alkalmazott hat hónapos bankközi hitelkamatláb 3,36%-on stagnált hétfőn, és a kereskedelmi bankok egymás közötti hitelezésekor használt kilenc hónapos ROBOR is a csütörtökön jegyzett 3,45%-on maradt. Az éves ROBOR szintén stagnált 3,54%-on állt hétfőn. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.03)

A Világbank megduplázná a klímapolitikára szánt támogatást

A Világbank megduplázná a klímapolitikára szánt támogatást, így 2020 után öt éven belül 200 milliárd dollárt szánna a világszerte a klímavédelem terén kezdeményezett projektekre – jelentette be Kristalina Georgiewa, a Világbank vezérigazgatója hétfőn a lengyelországi Katowicében. Georgiewa az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezménye 24. éves ülésén vesz részt Katowicében. Nyilatkozatában arra reagált, hogy António Guterres, az ENSZ főtitkára a klímacsúcs megnyitóján nagyobb, „ambiciózusabb” erőfeszítésre hívta fel az ENSZ tagállamait. A Világbank „megduplázza erőfeszítését”, hogy az ENSZ-tagállamok ambiciózus lépéseket tehessenek a klímavédelem érdekében – közölte Georgijewa. Az említett 200 milliárd dollárból 100 milliárdot a közszférában eszközölt beruházások közvetlen támogatására szánnák, ezen belül mintegy 50 milliárd dollárt a „klímaváltozásokhoz való alkalmazkodásra” irányozzák elő – mondta el. Georgiewa felidézte: 2015 óta a Világbank már megkétszerezte a klímaváltozásokkal kapcsolatos támogatási keretet, mely 2017-ben 20 milliárd dollárt ért el. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.03)

Demeny Andrei, RADOR