Alexandru Tomescu și Vioara Stradivarius Elder-Voicu continuă să scrie povestea de succes a muzicii clasice pentru următorii cinci ani

Cel mai cunoscut violonist român contemporan, Alexandru Tomescu, a câștigat dreptul de a cânta, până în 2023, pe Vioara Stradivarius Elder-Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, categoria Tezaur, în urma concursului organizat luni, 19 noiembrie 2018, de Ministerul Culturii și Identității Naționale și Filarmonica „George Enescu”.

Juriul concursului a fost format din personalități marcante ale muzicii clasice românești, Madălin Voicu, muzician și Secretar de Stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale, violoniştii Daniel Podlovschi şi Varujan Cozighian, dirijorii Ilarion Ionescu-Galati si Iosif Ion Prunner, iar prestația violonistului a fost apreciată la superlativ.

Repertoriul de concurs a fost unul complex, ce a cuprins lucrari ca Sonata a III-a in caracter popular romanesc de George Enescu, Sonata Kreutzer de Beethoven, Concertele pentru vioara si orchestra de Johannes Brahms si Wolfgang Amadeus Mozart (nr. 3), Sonata a II-a si Partita a II-a de Johann Sebastian Bach, Capriciile 17 si 24 de Paganini, o adevărată provocare atât prin dificultatea lucrărilor din concurs dar și prin timpul alocat interpretării acestora, lucrări care pot constitui o adevărată serie de concerte.

Violonistul Alexandru Tomescu întruneşte, în conştiinţa publicului, amprenta unei vocaţii şi a unui destin artistic, dublate de o energie puţin obişnuită pentru a le traduce în faptă, și, în plus, cu șansa de a continua să cânte pe Vioara Stradivarius Elder-Voicu, pentru următorii cinci ani.

„Este o onoare și o responsabilitate uriașă să știi că poți călca pe urmele marelui nostru violonist Ion Voicu. Vioara Stradivarius a devenit un simbol cultural național, a reusit să aducă numeroși oameni pentru prima oară în sala de concert și a schimbat în bine viețile a sute, poate mii de oameni datorită campaniilor umanitare și sociale promovate în cadrul Turneului Stradivarius. Mă bucur din toata inima că voi avea ocazia de a duce povestea mai departe în urmatorii cinci ani de prietenie cu acest instrument minunat.” a declarat Alexandru Tomescu. 

Violonistul continuă seria de concerte dedicate Centenarului Marii Uniri, în străinătate, și, după Concertul din 16 noiembrie, de la Ankara alături de Orchestra Simfonică Prezidențială dirijată de celebrul dirijor Bujor Hoinic, acesta va pleca spre Stockholm și va susține, pe 27 noiembrie, concertul „Balada, Un secol de Muzică”, alături de pianista Angela Draghicescu, apoi Lisabona, Copenhaga și Bratislava, iar în luna decembrie îl vom regăsi în concerte pe scenele din Marea Britanie și România.

Vioara Stradivarius Elder Voicu a însuflețit pasiunea lui Alexandru Tomescu de a fi tot mai prezent pe scena culturală și de a fi implicat în campanii de promovare a identității și valorilor României. Prin muzică, un astfel de instrument, una dintre cele mai frumoase și bine conservate viori Stradivarius din lume, conform catalogului „Antonio Stradivari” editat la Koln, vioara Stradivarius Elder-Voicu pune România pe harta lumii, poate trezi, în popor, mândria naţională și, nu în ultimul rând, poate schimba mentalităţi. Vioara a devenit protagonista câtorva proiecte muzicale îndrăzneţe, cu finanţare privată. Turneul Internațional Stradivarius este unul din proiectele de succes, ajuns la a XIIa ediție, cu sute de concerte, în zeci de localităţi din ţară și străinătate, cu programe care au cuprins câteva integrale-eveniment pentru viaţa muzicală românească, asociind uneori recitalul cu secvenţe inedite de performance. Alexandru își propune să continue să ducă muzica clasică în cultura profundă a oamenilor şi să reamintească fiecărui român că vioara Stradivarius Elder-Voicu aparţine fiecăruia dintre noi.

Alături de celebra vioară Stradivarius Elder-Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur, Alexandru Tomescu a scris povestea unor concerte și turnee memorabile în ultimii ani, atât în țară cât și în străinătate, a avut colaborări cu foarte mulți muzicieni valoroși și a avut oportunitatea de a întâlni un public rafinat și iubitor de muzică.  S-a implicat și a dat activităţii caritabile o parte însemnată din evenimentele muzicale în care a evoluat, iar prezența viorii i-a însufleţit pasiunea pentru susținerea cauzelor nobile şi a avut puterea de a inspira și a transmite publicului și mai mult altruism.

Alexandru Tomescu este solist concertist al Orchestrelor Radio încă din 2002. A evoluat de nenumărate ori atât alături de Orchestra de Cameră Radio, cât şi alături de Orchestra Naţională Radio, pe scena studioului „Mihail Jora” de la Radio România, dar şi peste hotare, în turnee în Europa şi Asia. De la vârsta de şase ani, cântă acompaniat de tatăl său, pianistul Adrian Tomescu, participând la numeroase evenimente şi concursuri muzicale. Formaţia lui e desăvârşită, între 1995 şi 1999, la Conservatorul din Bucureşti, cu Ştefan Gheorghiu, cel mai important pedagog român în şcoala de vioară a momentului. Obţine burse de studii în SUA şi Elveţia, unde studiază cu Eduard Schmieder (2000) şi cu Tibor Varga (2001), iar în paralel participă la cursuri de perfecționare cu Ruggiero Ricci, Igor Oistrah şi Hermann Krebbers. Dintre numeroasele competiţii naţionale şi internaţionale câştigate trebuie menţionate Concursul „Paganini“ (Genova, 1995), Concursul „Marguerite Long Jacques Thibaud“ (Paris, 1999) şi Concursul „George Enescu“ (1999). A concertat sub bagheta unor dirijori importanţi, între care Kurt Masur şi Valery Gergiev, Vasilii Petrenko, alături de pianişti precum Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz,  în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées. În anul 2007, 2013 și din 2019, în urma concursului organizat de Ministerul Culturii și Indentității Naționale și Filarmonica „George Enescu”, îi este încredinţată până în 2023, vioara Stradivarius Elder – Voicu. O parte din programele interpretate au fost înregistrate pe CD-uri şi DVD-uri care s-au bucurat de un mare succes: Paganini 24/24, Stradivarius Obsesii, Bach to Basics, Integrala Sonatelor pentru Vioară și pian George Enescu sau Sonata pentru vioară solo de Bela Bartok, Anotimpurile lui Piazzola sau Balada, Un secol de muzică-repertoriul este unul intergral românesc.

Alexandru TOMESCU câștigă, pentru a treia oară, în urma concursului național, dreptul de a cânta pe vioara STRADIVARIUS Elder Voicu pentru următorii 5 ani, până în 2023, vioara a fost folosită timp de patru decenii de Maestrul Ion Voicu.

Detalii se pot găsiti pe pagina: www.alexandrutomescu.com