Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, marcată prin evenimente care au ca temă integrarea și angajarea în muncă

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, celebrată la nivel mondial în data de 3 decembrie, a fost stabilită de Organizația Națiunilor Unite și reprezintă un prilej de a reafirma rolul important pe care aceste persoane îl au în societate și în comunitate.

Pentru a marca această zi, Ministerul Muncii și Justiției Sociale, prin  Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă și Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități, organizează la nivel național mai multe evenimente care au în jurul lor tema angajării în muncă a persoanelor cu dizabilități, având în vedere că promovarea vieții independente în comunitate constituie o prioritate pentru toate instituțiile din domeniu.

Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă va organiza luni, 3 decembrie, bursele de angajare destinate persoanelor cu dizabilități – POT CE POȚI ȘI TU. ANGAJEAZĂ-MĂ!. Scopul acestor evenimente este de a facilita conectarea persoanelor cu dizabilități la oportunități de angajare pe piața muncii.

Deschiderea oficială a Burselor POT CE POȚI ȘI TU – ANGAJEAZĂ-MĂ! va avea loc la ora 10.00. Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi, va participa la deschiderea bursei găzduită de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, sector 1, București.

„Avem aproximativ 45.000 de persoane angajate în muncă și cred că numărul acesta trebuie să crească în perioada următoare. Tocmai de aceea, Ministerul Muncii și Justiției Sociale a creat premisele pentru acordarea unor subvenții importante pentru angajator. Atunci când angajează persoane cu dizabilități, angajatorii nu mai sunt obligați să plătească taxa echivalentă unui salariu minim pe economie la bugetul de stat. Acest aspect, împreună cu subvenția pe care o acordă Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, respectiv 500 euro, trebuie să constituie un factor motivator pentru toți angajatorii care doresc să angajeze persoane cu dizabilități. Îmi doresc ca ziua de 3 decembrie să nu fie doar o zi de conștientizare a importanței și rolului persoanelor cu dizabilități în societate, ci și o șansă, pentru cât mai multe persoane cu dizabilități, de a intra pe piața muncii prin intermediul Burselor POT CE POȚI ȘI TU”, a declarat ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi.

Tot luni, 3 decembrie, Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități va organiza o masă rotundă cu tema “Perspective în angajarea persoanelor cu dizabilități”, în scopul identificării celor mai bune soluții de integrare pe piața muncii a acestei categorii de persoane. Evenimentul programat să înceapă la ora 11.00 la sediul Nazarcea Grup, din Strada Nazarcea nr. 24-28, București, va reuni asociații de profil, angajatori și reprezentanți ai instituțiilor publice.

Programul zilei de 3 decembrie include și Gala premiilor de excelență în domeniul dizabilității, eveniment care va fi găzduit de Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități.

Ministerul Muncii și Justiției Sociale invită toate persoanele cu dizabilități să participe la bursele POT CE POȚI ȘI TU. ANGAJEAZĂ-MĂ! și să participe la evenimentele dedicate zilei de 3 decembrie. Informațiile referitoare la programul complet și locațiile evenimentelor pot fi găsite pe site-ul Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități:

http://anpd.gov.ro/web/bursa-locurilor-de-munca-pentru-persoanele-cu-dizabilitati-organizata-in-data-de-3-decembrie-2018-de-catre-agentiile-judetene-pentru-ocuparea-fortei-de-munca/

Anunț de participare „Premiile de excelență în domeniul dizabilității” – 3 decembrie 2018