Festivalul Internațional al Teatrului Contemporan de Animație ImPuls, Ediția a XIV-a la final

Peste 70 de evenimente si spectacole de animație contemporană pentru tineri si adulți din toata lumea au încântat publicul bucureștean

 

  • Juriul internațional al Festivalului anunță premiile ediției 2018 acordate spectacolelor și participanților din țară și din străinătate.
  • Între 19 și 28 noiembrie, spectacole de animație și arte vizuale și specialiști ai teatrului de animație din China, Chile, Rusia, Spania, Marea Britanie, Italia, Letonia, Japonia, Africa de Sud, SUA, Danemarca, Suedia și-au dat întâlnire cu publicul român la Teatrul Țăndărică, în cadrul Festivalului Internațional al Teatrului Contemporan de Animație ImPuls.

Festivalul ImPuls, ediția a XIV-a, a fost organizat de Primăria Municipiului București prin Teatrul de Animație Țăndărică, în parteneriat cu UNIMA România și ASSITEJ România în perioada 19-28 noiembrie 2018.

În cele 10 zile de festival, Teatrul de Animație Țăndărică a găzduit peste 70 de evenimente din țară și din străinătate, spectacole pentru copii și adulți, conferințe, lansări de carte, workshop-uri interactive, întâlniri între creatorii și consumatorii de teatru.

Printre premierele festivalului, se numără prima Tabără Urbană Țăndărică ce s-a desfășurat la Muzeul Național de Artă Contemporană, unde sute de copii au avut parte de ateliere de jocuri teatrale și construcție marionete, workshop-uri de improvizație și spectacole de animație. Cu această ocazie, a fost inaugurată expoziția itinerantă Perpetuum Țăndărică – o selecție din peste 200 de păpuși și 73 de ani de animație românească, care expune totodată și creațiile contemporane ale teatrului din domeniul scenografiei de păpuși. Expoziția este disponibilă publicului larg spre vizitare până pe 15 ianuarie 2019, în cadrul Muzeului Național de Artă Contemporană.

De asemenea, conferința internațională Importanța majoră a animației: valori esențiale în și dincolo de teatrul contemporan pentru copii a fost co-organizată în premieră de trei dintre cele mai prestigioase asociații profesionale ale lumii teatrale: Asociația Internațională a Criticilor de Teatru (AICT), Asociația Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineri (ASSITEJ) și Uniunea Internațională a Marionetelor (UNIMA). În cadrul conferinței, specialiști din țară și din străinătate au dezbătut teme de actualitate ale teatrului de animație și teatru vizual, pentru copii, tineri și adulți într-o serie de prezentări și dezbateri moderate de Octavian Saiu, profesor, cercetător și critic de teatru.  Printre invitați s-au numărat Margareta Sörenson (Suedia, Președinte al AICT), Janni Younge (Africa de Sud), Manon van de Water (SUA), Peter Manscher (Danemarca), Kohey Nakadachi (Japonia), Giovanna Palmieri (Italia), David Zuazola (Chile) precum și Ludmila Pantajoglu, Doina Papp, Călin Mocanu, Monica Andronescu, Irina Ionescu, Alina Epîngeac, Raluca Tulbure, Emanuel Petran, Laurențiu Pleșa, Eduard Șișu, Daniel Chirilă, Ioan Brancu, Ana Crăciun.

 Premiile Festivalului ImPuls2018

Juriul festivalului ImPuls 2018 compus din: Manon Van de Water – Președinte onorific, Doctor în artele spectacolului, Profesor emerit Vilas-Phipps, Director al programului de tineret al Universității din Wisconsin, Vava Ștefănescu – Președintele juriului, Coregraf și Director al Centrului Național al Dansului, Ema Stere – Jurnalist, Monica Andronescu – Critic de teatru, Irina Ionescu – Critic de teatru, Alina Epîngeac – Critic de teatru, Miruna Simian – Consultant artistic al Teatrului de Animație Țăndărică, secretar al juriului, a acordat următoarele premii:

  • Premiul pentru comunicarea temelor contemporane într-un stil neconvențional – ”Jocul timpului”, Compania de Teatru Zuazola, Chile
  • Premiul pentru costume – ”Pantofii roșii”, Teatrul Merlin Timișoara
  • Premiul de excelență pentru continuarea tradiției în arta mânuirii – Vladimir Zakharov, Rusia
  • Premiul pentru actualitatea discursului teatral – ”Scufița roșie”, Teatrul Gong Sibiu
  • Premiul pentru dinamica echipei și coagularea în jurul unui proiect teatral – ”Crud”, Platforma Culturală Frilensăr
  • Premiul pentru debut – Ștefan Craiu pentru rolul ”Ceaușescu” din spectacolul ”Crud
  • Premiul pentru scenografie – ”Fluierarul, peștele și scoica”, Teatrul Național pentru Copii din China
  • Premiul pentru interpretare masculină – Alexander Ionov pentru rolul din spectacolul ”Calul de aur”, Teatrul de Păpuși din Letonia
  • Premiul pentru cel mai bun spectacol – ”Calul de aur”, Teatrul de Păpuși din Letonia
  • Premiul pentru management cultural se acordă lui Eduard Șișu în semn de recunoaștere a efortului depus pentru recăpătarea personalității juridice a Teatrului Gulliver din Galați, singurul teatru de animație din România care se bucură de această reușită.

Totodată, Teatrul de Animație Țăndărică a acordat două premii speciale de excelență:

  • Premiul de excelență ”Michaela Tonitza Iordache” acordat Ralucăi Tulbure, secretar literar al Teatrului Țăndărică
  • Premiul de excelență în animația românească pentru corpul tehnic acordat lui Dinu Carcalețeanu și lui Tudor Manda, sculptori de păpuși ai Teatrului Țăndărică

Menționăm că spectacolele Teatrului de Animație Țăndărică au avut loc în afara concursului.

*

   ImPuls este un festival concurs, dedicat copiilor, tinerilor și adulților aducând mai aproape de public tendințele contemporane ale teatrului vizual și de animație din țară și din străinătate. Alături de sfera internațională, festivalul selectează o serie consistentă de producții din stagiunea curentă ale teatrelor de profil din România. Festivalul este o platformă ce generează schimburi culturale, comunicare între artiști și instituții de specialitate, parteneriate și oportunitatea unor coproducții naționale și internaționale. Ne vedem în 2019!

Pentru mai multe detalii, vă rugăm contactați:

Teatrul de Animație Țăndărică

E-mail: miruna@teatrultandarică.ro / pr@teatrultandarica.ro

Website: www.teatrultandarica.ro

Facebook: www.facebook.com/teatrultandarica

Telefon: 021.316.30.03