2018. december 5

A liberálisok a képviselőház vezetőségének leváltását követelték

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) a képviselőház vezetőségének leváltását követelte a szerdai plénumon, ami feszültséget váltott ki. A PNL követelését a Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) támogatta. A liberálisok azzal vádolják Liviu Dragnea képviselőházi elnököt, hogy megszegte az alsóház szabályzatát és az alkotmányos előirásokat, mig Florin Iordache alelnöknek azt róják fel, hogy az ülést annak ellenére vezette, hogy felkérték volna erre. A PSD és az ALDE képviselői elutasitották e követelés napirendre való tűzését és álláspontjuk alátámasztására a képviselőház szabályzatára hivatkoztak. Florin Iordache szerint a képviselőház elnökét, illetve az Állandó Büró valamely tagját csak az válthatja le, aki e tisztségbe javasolta. Marilen Pirtea liberális képviselő, a képviselőház alelnöke megpróbálta átvenni az ülés vezetését és napirendre tűzni Dragnea és Iordache felmentésére vonatkozó kérések megvitatását, de az ülést vezető Florin Iordache szociáldemokrata képviselő felfüggesztette az ülést, amit a kvórum hiányával indokolt meg.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.12)

Dragnea szerint semmi esélye nincs a bizalmatlansági indítványnak

Liviu Dragnea képviselőházi elnök szerdán kijelentette, hogy az általa vezetett Szociáldemokrata Párt (PSD) nem vesztette el parlamenti többséget, és hogy az ellenzék által tervezett bizalmatlansági indítvány nem fog célba érni. Újságírói kérdésre válaszolva Dragnea azt mondta: „meglátjuk, hogy elvesztettük-e a parlamenti többségünket. Én azt mondom, hogy nem”. Szerinte a képviselőház szerdai plenáris ülésén, amelyen a Nemzeti Liberális Párt a házelnöki tisztségből való elmozdítását kérte, azért számoltak össze csak 148 szavazatot, mert „sok szociáldemokrata határon kívül van, sokan a folyosón voltak, és egyesek hiába nyomták meg a gombot azon a csodás rendszeren, az nem regisztrálta a jelt”. A bizalmatlansági indítványra utaló kérdésre válaszolva Dragnea úgy felelt: „Semmi esélye. Mind fenyegetnek minket ezzel a bizalmatlansági indítvánnyal. Mégis mikor akarják benyújtani? Karácsonykor?”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.12)

Együttműködési megállapodást irt alá a Francia- és a Román Rádió

A Francia – és a Román Rádió négy évre szóló együttműködési megállapodást irt alá. A dokumentumot Sibyle Veil és Georgica Severin, a két rádióállomás elnökei Párizsban parafálták. A Francia Rádió elnöke a Román Rádiónak adott nyilatkozatában kihangsúlyozta a különböző országok újságirói közötti együttműködés kiépitésének fontosságát e szakma értékeinek a megvédése érdekében. „A Franciaország és Románia közötti tartós kapcsolatok erősitésére hivatott projekten két évet dolgoztunk. A kétoldalú kapcsolatok közös kulturális tevékenységek megszervezésében nyilvánulnak meg. Megelégedéssel nyugtázom, hogy a két rádió közötti parternség megkötésére a francia-román kulturális évadban került sor”, mondotta Sibyle Veil. A Román Rádió elnök-vezérigazgatója a francia nyelv – és barátság romániai hagyományait emelte ki és közölte egyben, hogy a jövében hasonló partneri megállapodásokat terveznek megköti más rádióállomásokkal is, mint például az olasz közszolgálati rádióval, a RAI-al és a BBC rádióval. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.12)

Doctor Honoris Causa dijjal tűntették ki Dumitru Prunariut

Dumitru Prunariu az egyedüli román államplolgár, aki kijutott a kozmoszba. Tudományos munkájának és a világűri-tevékenység fejlesztéséhez való hozzájárulásának elismerése jegyében a bukaresti Titu Maiorescu Egyetem a Doctor Honoris Causa dijjal tűntette ki. Dumitru Prunariu a Szojuz-40 kutatási programban vett részt 1981-ben és 7 napot, 20 órát és 42 percet töltött az űrben. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG- 05.12)

Elhalasztották Tăriceanu mentelmi jogának megvonásáról szóló vitát

A Szenátus jogi bizottsága a jövő hétre halasztotta a döntést az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) arra vonatkozó kéréséről, hogy engedélyezze a bűnvádi eljárás megkezdését Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök ellen, akit a vádhatóság azzal gyanúsít, hogy miniszterelnöki mandátuma során kenőpénzt fogadott el. A szenátus elnöke elutasitja az ellene felhozott vádakat és azt állitja, hogy az ügy politikai jellegű. A bizottsági szavazást követően az ügyészség kéréséről a Szenátus plénuma voksol. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.12)

Andrei Demény