Acord de colaborare între Radio France şi Radio România

Radio France şi Radio România au încheiat în această seară un acord de colaborare care se va derula pe parcursul a patru ani şi care se doreşte a fi reînnoit. Documentul a fost semnat la Paris de preşedinţii celor două posturi de radio, Sibyle Veil şi Georgică Severin. Cu detalii, corespondenta noastră în Franţa, Daniela Coman.

Reporter: Preşedinta-director general a Radio France, Sibyle Veil, a remarcat, într-o declaraţie pentru Radio România, importanţa cooperării între jurnalişti din toate ţările pentru a apăra valorile acestei profesii:

Sibyle Veil: Este un proiect la care am lucrat peste doi ani, pentru a întări legăturile durabile între Franţa şi România, legături care se concretizează prin diferite activităţi culturale între cele două ţări, dar şi prin rolul pe care îl joacă mass media şi jurnaliştii, într-o perioadă în care profesia de jurnalist trebuie apărată, pentru că odată cu dezvoltarea acestor noi forme de media, reprezentate de reţelele sociale, odată cu invazia ştirilor false sunt cu atât mai importante şi interesante schimburile între jurnalişti, despre modul în care ne exersăm meseria, dar şi o reflecţie colectivă asupra programelor prin care să informăm cât mai bine pe cetăţeni, fie ei francezi sau români. Mă bucur foarte mult că acest parteneriat cu Radio România începe în acelaşi timp cu Sezonul Cultural Franţa – România, iar radiourile noastre îi vor putea informa pe ascultători despre toate aceste evenimente.

Reporter: Preşedintele director general al Radio Romania, Georgică Severin, a remarcat tradiţia francofonă şi francofilă a României şi a anunţat şi alte parteneriate la fel de importante ca cel cu Radio France.

Georgică Severin: Posibilitaţile de cooperare deschise de acest acord, de la schimbul de programe, de la schimbul în zona pregătirii profesionale, poziţii comune în cadrul reuniunilor internaţionale, unde participăm, în consultări reciproce, parteneriatul pe care îl avem, apropo de Sezonul Cultural Franţa – România. Există, însă, şi un alt aspect, cel care ţine, dacă vreţi, de tradiţie, de istorie şi de cultură. România a rămas un bastion al francofoniei şi de cel al francofiliei în estul Europei. Acum, că România a împlinit 100 de ani şi ne găsim în plin sezon cultural franco-român, Radio Romania va face tot ceea ce depinde de ea ca să putem să promovăm cultura franceză, limba franceză în România şi, de ce nu, limba şi cultura franceză aici, pentru ca să nu uităm că Radio România Internaţional în continuare emite şi în limba franceză şi avem unul dintre cei mai buni specialişti în acest domeniu din România.
Realizator: Preşedintele director general Georgică Severin a mai anunţat că Radio Romania va mai face parteneriate cu RAI şi BBC./pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 decembrie