Revista presei internaţionale – 6 decembrie 2018

NATO acuză Rusia că încalcă tratatul de referinţă în domeniul neproliferării rachetelor nucleare cu rază medie de acţiune, INF, tratat ce datează încă din vremea Războiului Rece, notează The Independent, adăugând că Statele Unite dau un ultimatum de 60 de zile Moscovei să se conformeze. Această încălcare nu poate fi văzută „izolat” de compartamentul Moscovei în lumea întreagă – inclusiv conflictul din Ucraina, anexarea Crimeii, atacul cu gaz neurotoxic de la Salisbury din Marea Britanie şi alte incidente, a explicat secretarul de stat american, Mike Pompeo, citat tot de The Independent. Dacă Rusia nu va respecta condiţiile, America se va retrage din tratat, avertizează The Hill. În replică, preşedintele rus, Vladimir Putin, reclamă că Washingtonul nu a prezentat niciun fel de dovezi legate de încălcarea de către Rusia a Tratatului INF şi avertizează că „Rusia va reacţiona pe măsură” producând şi ea la rândul ei rachete cu rază medie de acţiune. În plus, ministrul rus al apărării a anunţat desfăşurarea unui nou sistem de arme lasere puternice, capabile să distrugă ţinta „într-o fracţiune de secundă”, notează Daily Mail. Ameninţarea ruperii Tratatului INF împinge Statele Unite şi Rusia spre o nouă confruntare de tip Război Rece, conchide Washington Post.
Pe plan european, „Belgia se află în pragul unei crize guvernamentale”, constată Le Monde, detaliind că la originea tensiunilor din coaliţia de patru partide se află Pactul ONU pentru migraţie pe care Belgia ar trebui să-l semneze săptămâna viitoare, dar căruia partidul naţionalist flamand i se opune cu toată puterea. În Franţa, preşedintele Emmanuel Macron cere tuturor partidelor să lanseze un apel “clar și explicit la calm”, în timp ce guvernul încearcă să promoveze o serie de măsuri care să calmeze criza “vestelor galbene”, în situația în care se profilează riscul unui nou weekend cu violențe, notează Le Vif. În Marea Britanie, Theresa May se află în misiune imposibilă în fața Parlamentului, după cum observă cotidianul francez La Croix. Deschizând sesiunea de cinci zile de dezbateri pe marginea acordului de ieşire a Marii Britanii din UE, premierul britanic a vorbit despre un “compromis onorabil” care poate uni ţara, deoarece “se adresează speranțelor și dorințelor concetățenilor noștri care au votat pentru ieșire și celor care au votat pentru a rămâne”.  Însă încă dinainte de începerea „dezbaterii epice”,  May a primit o „lovitură istorică”, după ce guvernul britanic a fost găsit vinovat de sfidarea Parlamentului, fiind obligat să publice raportul de evaluare juridică a ieşirii Marii Britanii din UE, constată The Time. Potrivit acestui raport, acordul Brexit riscă să genereze rămânerea Marii Britanii pe termen nedefinit în uniunea vamală a UE, întrucât statutul special acordat provinciei britanice Irlanda de Nord, în scopul evitării reinstituirii controalelor vamale cu Irlanda, impune „serii repetate de negocieri” cu Bruxelles-ul în anii următori, scrie The Guardian. Între timp, un nou sondaj prezentat de The Independent, arată că din ce în ce mai mulţi britanici consideră că părăsirea UE este o greşeală, iar, potrivit Reuters, banca americană JP Morgan şi-a revizuit în creştere estimările, preconizând o probabilitate de 40% ca Marea Britanie să rămână în cele din urmă în blocul comunitar.
În România, „haos politic cu trei săptămâni înainte de a prelua președinția UE”, constată Euractiv. „Într-o succesiune de evenimente aproape suprarealistă, guvernul român a făcut miercuri o vizită Comisiei Europene pentru a discuta viitoarea președinție UE a țării, chiar în timp ce opoziția s-a mobilizat la București pentru a răsturna coaliția de guvernare”, comentează publicaţia europeană. EURACTIV l-a întrebat pe președintele Comisiei Jean-Claude Juncker dacă este la curent cu aceste evoluții și dacă e îngrijorat în privința președinției României, care va începe de la 1 ianuarie, iar acesta a răspuns că a discutat problema cu premierul român Viorica Dăncilă, dar că realitatea nu este chiar așa dramatică.  „Nu vă faceți griji cu privire la furtunile politice de acasă, suntem gata să conducem Europa” sunt asigurările oficialilor români reţinute de Politico în deschiderea articolului său intitulat: „România înlătură îngrijorările UE, înaintea  preluării preşedinţiei UE”.  După ce vorbeşte despre contextul politic intern „departe de a fi ideal pentru București”, publicaţia aminteşte că „în cursul președinției sale, România va fi însărcinată cu încheierea unor acorduri asupra mai multor chestiuni-cheie de politică și va prezida momentul plecării Regatului Unit din UE”. În toate aceste dosare dificile, misiunea României va fi aceea de a fi „un negociator onest”, dă asigurări ministrul român pentru afaceri europene, George Ciamba, citat de Politico./cciulu/sdm2
Carolina Ciulu – Rador