2018. december 7

Ma dönthet a kormány a bruttó minimálbér emeléséről

A mai kormányülés napirendjén szerepel továbbá a felsőfokú végzettséggel rendelkezők fizetésemelése is. Amennyiben a kabinet elfogadja a szaktárca előterjesztését, úgy az új fizetések január 1-től lépnek életbe.

A munkaügyi tárca javaslatai értelmében a bruttó minimálbér a jövő évtől kezdődően havi 1900-ról 2080 lejre emelkedik. A felsőfokú végzettséget igénylő szakmák esetében a minimálbér havi 1900 lejről, 2350 lejre emelkedik. Ugyancsak ma vitatja meg a kormány azt a tervezetet, amelynek értelmében 2020-ig meghosszabbítanák az üdülőjegyek (voucherek) kibocsátásának határidejét. A kormány úgy véli, hogy az 1450 lej értékű üdülőjegyek kibocsátása jelentős segítséget jelentett a hazai idegenforgalmi vállalkozások számára. Szeptemberben például a szállóvendégek száma 14%-al nőtt az elmúlt év hasonló időszakához képest. (Rador Hírügynökség)

Tudorel Toader igazságügy-miniszter tegnap Brüsszelben találkozott Ladislav Hamran-al, a Bűnügyekben való Nemzetközi Igazságszolgáltatási Együttműködés Ügynöksége, más néven az Eurojust elnökével

A két tisztségviselő egyetértett abban, hogy szorosabb együttműködésre van szükség a romániai igazságügyi minisztérium és az Eurojust között 2019 első félévében, amikor Románia fogja betölteni az Európai Tanács soros elnökségét. Tudorel Toader továbbá európai parlamenti képviselőkkel is találkozott a belga fővárosban, akikkel az „Igazságügy 2021-2027” programról beszélgetett. Ennek kapcsán megerősítették, hogy a tagországoknak biztosítaniuk kell az igazságügyi rendszer optimális működéséhez szükséges pénzalapokat. (Rador Hírügynökség)

A kormány az Alkotmánybírósághoz fordul a kormány-átalakítás ügyében

Erről ma nyilatkozott a kormányülésen Viorica Dăncilă miniszterelnök-asszony. A kormányfő elmondta, hogy megítélése szerint alkotmányos jellegű konfliktus alakult ki a kormány és Klaus Iohannis államfő között a kormányátalakítás kérdésében. Dăncilă ismertette a kormánytagokkal, hogy telefonon beszélt Iohannis elnökkel erről a kérdésről, aki azt mondta, hogy a jövő hétig nem hoz semmilyen döntést ebben az ügyben. Mint ismeretes, korábban Tudorel Toader igazságügy-miniszter úgy nyilatkozott, hogy a kormánytagok cseréje az alaptörvény értelmében, a miniszterelnök kizárólagos hatáskörébe tartozik, az államfőnek ebben az ügyben nincs érdemi kompetenciája. Mint ismeretes, Klaus Iohannis korábban visszautasította, hogy kinevezze a kormányfő által javasolt személyeket a közlekedésügyi és a regionális fejlesztési tárcák élére. (Rador Hírügynökség)

Az RMDSZ folytatni kívánja együttműködését a Magyar Polgári Párttal

Ezt Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke mondta tegnap, azt követően, hogy Gyergyószentmiklóson találkozott a Magyar Polgári Párt (MPP) új elnökével, Mezei Jánossal. „Részünkről továbbra is az együttműködés a járható út, hiszen a következő időszak is fontos kihívások elé állítja az erdélyi magyar közösséget. Ha közösen találunk válaszokat, akkor azok mindig jobbak, illetve a problémákra a megoldás is könnyebb lesz”

A szövetségi elnök teljesen természetesnek nevezte, hogy az MPP tisztújítása után a frissen megválasztott elnökkel egy asztalhoz ülnek, és a tervekről beszélnek – a jelenről, de főleg a jövőről.

Az RMDSZ elnöke elmondta: amikor a Magyar Polgári Pártból sarkantyút kovácsol annak elnöke, akkor azt is elismeri, hogy van olyan ló, amellyel haladni lehet. A sarkantyúhoz ló is kell, a Szövetség pedig szívesen vállalja ezt a szerepet – nyomatékosított.

Kelemen Hunor szerint helyesen jártak el akkor, amikor 2014-ben az RMDSZ és az MPP megállapodást kötött, így volt ez 2016-ban, amikor megújították és megerősítették ezt a köteléket. Leszögezte: olyan partnert látnak a Magyar Polgári Pártban, amellyel együtt lehet tervezni a következő időszakban is. A közös célok pedig az erdélyi magyarokra vonatkoznak, arra, hogy biztonságban tudják magukat és családjukat, hogy fejlődjenek. Akár gazdaságról, közösségi jogokról, autonómiáról van szó, ugyanazt a nyelvet beszéljük a Magyar Polgári Párttal 2018-ban – összegzett a szövetségi elnök, aki kiemelte, a megállapodás helyességét az is igazolja, hogy az MPP ma a parlamentben van, illetve 2016-tól több polgármestere van, mint volt. (Rador Hírügynökség)

Ervin Székely, RADOR