Peste 500 de persoane au fost reţinute la Paris

Forţele de ordine pariziene au reuşit să controleze, până acum, manifestaţia „vestelor galbene”, de astăzi. Au fost momente în care au făcut uz de gaze lacrimogene şi fumigene, pentru a îndepărta indivizi violenţi, ce încercau să provoace haos. Peste 500 de persoane au fost reţinute, din care mai bine de majoritate sub arest preventiv, în principal pentru că aveau asupra loc obiecte interzise la adunările publice. Situaţia este, însă, incomparabil mult mai calmă decât în urmă cu o săptămână, la aceeaşi oră – anunţă presa franceză. Cu mai multe informaţii, Daniela Coman.

Reporter: Poliţia vorbeşte de peste 1.500 de manifestanţi blocaţi pe Bulevardul Champs-Elysées. Ei nu sunt lăsaţi să avanseze nici spre nord, către Arcul de Triumf, nici către sud, în direcţia Pieţei Concorde şi nici către Palatul Elysée, reşedinţa preşedintelui republicii. Legătura acestora cu protestatarii aflaţi pe străzile adiacente este total întreruptă. Forţele de ordine din dispozitivul de securitate le repetă manifstanţilor: „Suntem aici pentru a menţine calmul şi pentru a vă proteja”. Aproximativ 90 de mii de poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi, peste 8.000 la Paris, pentru a evita repetarea violenţelor de sâmbăta trecută. La sediul Ministerului de Interne a avut loc, în cursul dimineţii, o reuniune de criză, coordonată de premierul Édouard Philippe, care a lansat un nou apel la calm.

Édouard Philippe: Vreau să le mulţumesc, încă odată, responsabililor politici, sindicali, celor din asociaţii, şi bineînţeles cetăţenilor, care au făcut apeluri la calm, astfel încât acei francezi care doresc să protesteze să nu fie amestecaţi cu cei care vor să distrugă şi să atace forţele de ordine. Vom face tot ce depinde de noi ca această zi de protest să se desfăşoare în cele mai bune condiţii, iar dialogul angajat săptămâna aceasta şi demarat, aseară, la întâlnirea avută la sediul guvernului cu reprezentanţi ai manifestanţilor, să poată fi continuat în cele mai bune condiţii.

Reporter: Manifestații ale vestelor galbene au loc pe întreg teritoriul Franței, atât în orașe cât și pe șosele și autostrăzi. Guvernul a anulat taxa pe creșterea prețului la carburanți, care a dus la formarea acestei mișcări de protest, însă acum vestele galbene au numeroase revendicări de natură socială și economică, majorarea salariilor și a pensiilor, reducerea taxelor, creșterea puterii de cumpărare./fdoman/sdm2

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 decembrie