Franţa s-a confruntat, ieri, cu o nouă zi de proteste a „Vestelor Galbene”, care au cerut reducerea taxelor, majorări de salarii şi pensii, taxarea multinaţionalelor, creşterea puterii de cumpărare, după ce guvernul a renunţat, în urmă cu câteva zile, la introducerea, de anul viitor, a unei taxe ecologice pe carburanţi. Manifestaţia, relativ paşnică în prima parte a zilei, a degenerat în violenţe, în cursul după-amiezii, când grupuri de huligani şi infractori s-au infiltrat printre manifestanţi şi au provocat noi distrugeri la Paris şi în alte oraşe. Daniela Coman, cu mai multe informaţii.
Reporter: 125.000 pe persoane au ieşit în stradă în toată ţara şi aproximativ 10.000 la Paris, mai puţin decât sâmbăta trecută. Imaginea care a rămas după ziua de ieri este cea a blindatelor jandarmeriei intervenind pe străzile din centrul Parisului. Dispozitivul forţelor de ordine a fost mult mai numeros şi mai eficient şi nu a mai permis haosul din urmă cu o săptămână, chiar dacă nu a putut împiedica toate manifestările violente, distrugerile, incendierile şi furturile comisie în cursul serii. Un alt bilanţ al zilei de ieri este numărul record de arestări, aproximativ 1.400 de reţineri la nivel naţional, dintre care aproape 1.000 de persoane sunt menţinute în arest preventiv, iar ministrul de interne anunţa aseară că număul arestărilor va creşte cu siguranţă. Au fost înregistaţi şi aproximativ 120 de răniţi, printre ei şi poliţişti. În aşteptarea mesajului preşedintelui Macron, care ar putea putea vorbi mâine, premierul Edouard Philippe a chemat aseară la calm şi la continuarea dialogului între Guvern şi reprezentanţii „Vestelor Galbene”.
Edouard Philippe: Acest dialog a început şi trebuie să continue. Am spus deja că nicio taxă nu merită să pună sub semnul întrebării unitatea noastră naţională. Trebuie să reconstruim această unitate prin dialog, lucrând împreună şi unindu-ne eforturile. Preşedintele republicii se va exprima foarte curând şi va propune măsurile care să facă posibil acest dialog şi care să aducă rezultate.
Reporter: Autorităţile franceze au declanşat controale după ce au constatat înmulţirea conturilor false pe reţelele de socializare, care dădeau o amploare supadimensionată a protestului „Vestelor Galbene”, anunţă Agenţia France Presse, care citează surse apropiate acestui dosar. Secetariatul General al Apărării şi Securitaţii Naţionale, organism aflat în subordinea directă a premierului fancez, a fost însărcinat să facă aceste verificări. Serviciile de informaţii franceze sunt foarte vigilente la manipularea şi distorsionarea informaţiilor în mediul online, însă este prea devreme să confirme ceea ce a scris cotidianul britanic The Times, potrivit căruia aceste conturi false sunt create şi alimentate din Rusia, cu scopul de a escalada revolta „Vestelor Galbene” şi de a provoca dezordine în Franţa, mai scrie Agenţia France Presse citând aceleaşi surse. Ziarul britanic susţine că cel puţin 200 de conturi false pe Twitter au difuzat în continuu fotogafii şi clipuri video cu protestatari agresaţi şi răniţi grav de poliţişti, imagini care nu au nimic de-a face cu manifestaţiile din ultima lună din Franţa./mnecula/schelaru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (9 decembrie)