Comisia pentru muncă şi protecţie socială dezbate de la această oră proiectul de lege privind sistemul public de pensii. Legea a trecut de Senat cu largă majoritate, iar săptămâna aceasta ar urma şi votul în plenul Camerei Deputaţilor.
Reporter: Alina Stănuţă – De la această oră, deputaţii din Comisia pentru Muncă au programate dezbateri generale asupra proiectului Legii pensiilor, iar miercuri este aşteptat în plenul Camerei Deputaţilor votul decizional asupra acestui document. Proiectul prevede o creştere în etape a punctului de pensie în următorii trei ani sau introducerea masteratului şi a doctoratului în stagiul de cotizare. Guvernul a dat asigurări că nicio pensie aflată în plată nu va scădea. Pe de altă parte, opoziţia a criticat actul normativ şi a vorbit despre inechităţile din sistem în condiţiile în care rămân în vigoare pensii speciale.
Realizator: La această oră încep şi dezbaterile în plen. Ce se află pe ordinea de zi a Senatului?
Reporter: Pe ordinea de zi, senatorii au două legi importante din domeniul justiţiei, modificările aduse Codului de procedură penală ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale şi OU 90 care conţine unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţiei. Săptămâna trecută, Comisia parlamentară specială a adoptat modificările aduse Codului de Procedură Penală ca urmare a deciziei CCR, una dintre acestea fiind eliminarea sintagmei „indicii temeinice” în cazul punerii în mişcare a acţiunii penale. Conform noului test, acţiunea penală se pune în mişcare şi se exercită când există probe din care rezultă că o persoană a săvârşit o infracţiune./csimion/gpodea

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (10 decembrie)