Rador: CDU după Merkel

Membrii principalului partid de guvernământ din Germania şi-au ales sâmbătă la Hamburg un nou lider. Alegerea Annegretei Kramp-Karrenbauer în fruntea Uniunii Creştin Democrate (CDU) din Germania are o mai mare însemnătate politică decât o simplă predare a ştafetei în fruntea unui partid politic. CDU trece printr-o criză. După ce a condus timp de 18 ani partidul, statutul Angelei Merkel, carismaticul lider al partidului, s-a erodat, mai ales după ce politica sa faţă de criza imigranţilor din anul 2015 a provocat critici aspre, inclusiv din interiorul partidului său. După ultimele alegeri parlamentare din septembrie 2017, CDU a reuşit foarte greu să formeze guvernul, iar cancelarul a fost atacat din interiorul coaliţiei. Partidul antiimigraţionist şi radical de dreapta Alternative für Deutschland (AfD) a reuşit să-şi consolideze poziţia în parlament, făcând o foarte dură opoziţie împotriva CDU. În aceste condiţii, a fost foarte important a se stabili ce linie politică va trasa noul preşedinte al CDU pentru cel mai important partid german (Angela Merkel în data de 29 octombrie a anunţat că nu va mai candida pentru un nou mandat de preşedinte la congresul partidului care va avea loc în luna decembrie). Experienţa ne demonstrează că orientarea politică din CDU influenţează şi politica guvernului federal şi implicit politica Germaniei în cadrul Uniunii Europene.

Annegret Kramp-Karrenbauer este considerată ca o apropiată a Angelei Merkel, dar aprecierile cum că ar fi o marionetă a cancelarului sunt exagerări evidente. Cert este că nu ne putem aştepta la o schimbare de direcţie majoră în ceea ce priveşte politica partidului şi a guvernului. Ca şi preşedinte al CDU, cel mai probabil Annegret Kramp-Karrenbauer va sprijini munca Angelei Merkel (acesta a anunţat că doreşte să ducă până la capăt cel de-al patrulea mandat de cancelar, după care se va retrage).

Noul preşedinte CDU, începând cu anul 2000 a ocupat diferite funcţii în guvernul din Regiunea Saar (a condus portofoliile de interne, învăţământ, sport, muncă şi familie), iar din 2011 a devenit prim-ministru al regiunii. În această calitate a gestionat bine crizele politice din perioada anilor 2012-2017, astfel că şi-a păstrat funcţia. În timp ce la alegerile din 2017 CDU a suferit pierderi însemnate la alegerile regionale, ea a reuşit să sporească rezultatul electoral al partidului. În urma acestui succes, la propunerea lui Merkel, Kramp-Karrenbauer a devenit secretarul general al partidului. Potrivit unor opinii din presa germană prin ridicarea politicianei din Saar, cancelarul german a pregătit-o pentru preluarea preşedinţiei şi a guvernării.

Annegret Kramp-Karrenbauer – care pentru că are un nume prea complicat chiar şi pentru germani, este supranumită de presă germană doar ca AKK – este cunoscută ca un politician moderat, cu relaţii foarte bune în interiorul partidului. Nu acţionează pe bază strict ideologice, este adeptă a compromisurilor, cunoaşte foarte bine strategiile de putere şi este capabilă să ducă până la capăt ceea ce doreşte – scrie despre ea Spiegel Online. În problema crizei refugiaţilor aceasta a reprezentat poziţia de centru a Angelei Merkel, însă în ceea ce priveşte politicile sociale are o poziţie mult mai conservatoare decât actualul cancelar. Frankfurter Allgemeine Zeitung notează că noul preşedinte CDU doreşte să se distanţeze de unele decizii ale lui Merkel, tocmai ca să nu poate fi acuzată că ar fi doar o executantă al acesteia. „Trebuie să clarificăm odată pentru totdeauna cum apreciem toamna anului 2015” – spunea ea făcând trimitere la faptul în acea pedrioadă, în decurs de câteva luni au sosit în Germania sute de mii de imigranţi. În opinia sa s-au comis greşeli care nu e voie să se mai repete.

Annegret Kramp-Karrenbauer are 56 de ani, e mamă a trei copii, îi place să citească şi este fan declarat al formaţiei AC/DC. În discursul ei în faţa congresului a spus că a avut ocazia să experimenteze ce înseamnă să imbine cariera şi viaţa de familie. Pentru ea nu există un CDU liberal şi un CDU conservator, sau unul al patronilor şi altul al angajaţilor. În viziunea sa există un singur CDU în care are loc toată lumea. În ultimii 18 ani a învăţat – spunea ea – că nu de volumul vocii, ci de puterea interioară depinde calitatea unui lider.

Trei politicieni şi-au anunţat la congres candidatura pentru şefia partidului. Pe lângă Annegret Kramp-Karrenbauer, care reprezenta continuitatea în fruntea partidului, a mai candidat Friedrich Merz, fost lider al grupului parlamentar al CDU. Acesta a fost pentru o lungă perioadă de timp rivalul lui Merkel, iar după ce rând pe rând a pierdut bătăliile cu cancelarul, în anul 2009 a ieşit din politică, a lucrat ca avocat şi lobbyst al unor mari firme. Acesta ar fi imprimat o linie mai conservatoare partidului, pentru a-i recupera pe cei care au plecat din CDU către AfD. Celălalt candidat a fost Jens Spahn, ministrul sănătăţii din cabinetul lui Merkel, care de ani de zile a criticat deschis politica faţă de refugiaţi a cancelarului. În primul tur al alegerilor niciunul dintre candidaţi nu a obţinut majoritatea absolută, iar în al doilea tur Annegret Kramp-Karrenbauer a primit cu 35 de voturi mai multe decât Friedrich Merz. Raportul votului arată că CDU este destul de divizat. Chiar dacă noul preşedinte a câştigat şi implicit a primit un mandat pentru continuarea politicii lui Merkel, reclădirea unităţii şi forţei partidului va fi o mare provocare pentru Annegret Kramp-Karrenbauer.

Székely Ervin, Rador 10 decembrie