Autorităţile au început verificările pentru a combate furtul de brazi

Cu aproximativ două săptămâni înainte de sărbători, autorităţile au început verificările pentru a combate furtul de brazi. Sunt organizate puncte de control rutier, inclusiv în timpul nopţii, dar şi în zonele cunoscute pentru astfel de infracţiuni. Silvicultorii spun că pomii de Crăciun aflaţi la vânzare trebuie să fie marcaţi potrivit legislaţiei în vigoare. Care este situaţia în judeţul Sălaj aflăm de la corespondentul Radio România Actualităţi Adrian Lungu.
Reporter: Silvicultorii dau asigurări că şi în acest an niciun brad nu va fi tăiat pentru vânzare din pădurile Sălajului, ci numai din plantaţii.
Inginer Dănuţ Fogoş, directorul Direcţiei Silvice Sălaj: Controalele se fac permanent pe perioada comercializării pomilor de Crăciun. Noi organizăm controale în colaborare cu celelalte instituţii, respectiv Garda Forestieră, Poliţie, Jandarmerie, tocmai pentru a se evita sustragerile ilegale de materiale şi de pomi de Crăciun în această perioadă.
Reporter: Există nişte condiţii pe care trebuie să le îndeplinească comercianţii de pomi de Crăciun, mă rog, să aibă, nu ştiu, anumite elemente de identificare pe pomi, pe marfă?
Dănuţ Fogoş: Da, exaxct cum sunt prevederile legale, trebuie să aibă o marcă aplicată pe pomii de Crăciun şi trebuie să aibă, de asemenea, documentele de însoţire prevăzute de lege.
Reporter: Tot mai mulţi cumpărători aleg bradul la ghiveci.
Inginer Mircea Lăncrănjan: Ne ocupăm de producerea brazilor pentru sărbătorile de iarnă. Am adunat deja aproape 20 de ani de când ne ocupăm de treaba asta. O mare parte dintre brazii care se valorifică se valorifică la ghiveci.
Reporter: Pomii vânduţi ilegal vor fi confiscaţi, iar comercianţii vor fi sancţionaţi conform legii./asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 decembrie