Operaţiune de amploare pentru capturarea suspectului care a ucis ieri trei persoane la Strasbourg

Bărbatul bănuit că a ucis trei persoane la Strasbourg şi a rănit 13 a fost identificat de poliţie drept Şerif Şekatt, un localnic de 29 de ani, aflat pe lista de risc a serviciilor de informaţii. Se crede că a reuşit să fugă într-un taxi deturnat, după ce a fost rănit într-un schimb de focuri cu forţele de ordine, după comiterea atacului lângă Târgul de Crăciun din centrul oraşului.

Reporter: Victor Gheorghe: Individul este urmărit de trupele de elită, inclusiv cu elicoptere, iar guvernul francez a înnăsprit contoalele la frontieră şi în locurile pentru adunări publice din toată ţara. Autorităţile nu cunosc încă motivele atacului de azi-noapte şi nici nu există vreo asumare, dar un grup american care monitorizează site-urile jihadiste de pe internet afirmă că susţinătorii grupării Stat Islamic jubilează. Un expert în securitate a declarat pentru Euronews că târgurile de Crăciun reprezintă o ţintă favorită a teroriştilor, pentru că sunt centre aglomerate, de adunare a creştinilor. Chris Phillips, fost şef al contra-terorismului britanic spune că a devenit foarte simplu pentru un om care are o armă să comită astfel de atacuri:

Chris Phillips: În Europa, şi în special în Franţa, există un nivel ridicat al posesiei de arme. Bineînţeles, aceşti teroriştii intră în legătură cu grupurile de crimă organizată care au acces la tot felul de arme de foc, iar aceasta este o mare problemă pentru viitor: amestecul dintre grupările de crimă organizată şi terorişti.

Reporter: Phillips a subliniat că şi în condiţiile în care atacatorii sunt cunoscuţi serviciilor de informaţii, doar printr-un noroc le poţi împiedica acţiunea, în lipsa unui număr suficient de mare de poliţişti care să-i supravegheze permanent./pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 decembrie