2018. december 13

Az Egyesült Államok támogatja Románia csatlakozását az OECD-hez

Az Egyesült Államok egyértelműen támogatja Románia csatlakozását a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD). Ez a konklúziója annak a találkozónak, amelyre Ştefan-Radu Oprea, az üzleti szférát támogató román miniszter és Wilbur Ross, amerikai kereskedelmi titkár között került sor, Washingtonban. A felek megvitatták az EU-Tanács román elnökségének prioritásait, valamint a a befektetések növelését, tekintettel a két ország között hatályos Stratégiai Partnerségre. A statisztikai adatok szerint, az év első kilenc hónapjában, a kétoldalú kereskedelmi cserék volumene csaknem két miliárd eurónak felelt meg, ami 68%-al jelentett többet az elmúlt esztendő azonos időszakához képest. Az USA-ba irányuló román export 29%-al növekedett és elérte a 1,15 miliárd dollárt, miközben az import 15%-al csökkent, azaz 800 millió dollárt tett ki.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 13.12)

A nyugdijakat még az év végi ünnepek előtt kifizetik

A közszférában dolgózók az év végi munkaszüneti napokon kivül további két szabadnapban részesülnek Karácsony és az Új Év előtt, pontosabban december 24-én és 31-én. E döntést a csütörtöki kormányülésen hozták meg, amelyen egyben határoztak arról is, hogy a nyugdijakat kifizetik még az év végi ünnepek előtt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 13.12)

Viorica Dăncilă: A statisztikai adatok azt bizonyitják, hogy a román gazdaság jól teljesit

„A román gazdaság továbbra is jól teljesít, ezt bizonyítják a román és az európai statisztikai intézetek (INS és Eurostat) adatai, nyiltakozta Viorica Dăncilă miniszterelnök a csütörtöki kormányülésen, hozzáfűzve, hogy az év harmadik negyedévében a gazdasági növekedés 19%-al volt nagyobb az előző negyedévhez képest.”Mi több, 2018 harmadik negyedévében Románia a legnagyobb második negyedévi gazdasági növekedést érte el az EU szintjén”, mondotta a miniszterelnök. „A második negyedévben elkönyvelt gazdasági növekedésnek csaknem fele az iparnak és a mezőgazdaságnak köszönhető. Az utóbbi hónapokban 10%-al növekedett a kivitel is és a román gazdaság javitott versenzképességén, hiszen új külső piacokat sikerült megszereznie”, magyarázta Viorica Dăncilă. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 13.12)

Az EU idei, utolsó csúcstalálkozóját tartják, Brüsszelben

Az év utolsó csúcstalálkozóján az Európai Unió liderei, egyebek mellett, Nagy-Britannia EU-ból való kilépéséről és a migrációról értekeznek. Az Európai Tanács ülésén a 2020 utáni uniós költségvetésről, az Unió belső piacáról, a migrációról, a klímaváltozásról, valamint a rasszizmus és az idegengyűlölet visszaszorításáról is szó lesz. A brüsszeli csúcson Romániát Klaus Iohannis államelnök képviseli, aki ez alkalommal megbeszélést folytatott Donald Tusk-al, az Európai Tanács elnökével, Yha Sipila finn kormányfővel, akinek országa veszi majd át Romániától az EU-Tanács soros elnökségét, valamint Angela Merkel német kancelárral, aki biztositotta a román államfőt afelöl, hogy Németország teljes mértékben támogatja majd Romániát az EU-Tanácsa soros elnökségének betöltése alatt.Az Elnöki Hivatal közleménye szerint, Klaus Iohannis és Angela Merkel a jővő évi EU-csúcsról is tárgyalt, amelyre Nagyszeben kerül sor.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 13.12)

Anca Jurma: A Bűntető Tövénykönyvet meg kell vitatni a Parlamentben, mintsem sürgösségi rendelettel elfogadni

Anca Jurma, az Országos Korrupióellens Ügynökség (DNA) ideiglenes főügyésze szerint egy olyan fontos jogszabályt, mint amilyen a Bűntető Tövénykönyv, a Parlamentben kell megvitatni, mintsem sürgösségi rendelettel elfogadni. A közkegyelemről és megkegyelmezésről Anca Jurma azt mondta, hogy ez a Parlament hatáskörébe tartozik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 13.12)

Rozália Gănciulescu, RADOR