Preşedintele Klaus Iohannis a declarat la Bruxelles că România este pregătită pentru a prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat la summitul de la Bruxelles că România este pregătită pentru a prelua preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene de la 1 ianuarie. În perspectiva acestui moment, preşedintele Iohannis a avut mai multe întâlniri cu lideri europeni. Trimisul RRA, Alina Stănuţă, are mai multe detalii.
Reporter: Zi plină astăzi la Bruxelles pentru preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului a avut întâlniri cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, cancelarul Angela Merkel sau cu premierul Finlandei, Juha Sipilä, toate întâlnirile având aceeaşi temă, preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, pe care România o va prelua de la 1 ianuarie 2019. Cancelarul Angela Merkel l-a asigurat pe preşedintele Klaus Iohannis de deplina susţinere pe care Germania o va oferi ţării noastre pe perioada exercitării preşedinţiei rotative, în contextul bunei cooperări dintre cele două ţări în domeniul afacerilor europene. Preşedintele Klaus Iohannis şi cancelarul Angela Merkel au discutat şi despre summitul informal privind viitorul Europei de la Sibiu din 9 mai 2019, care va avea un rol important în conturarea viitoarei agende strategice a Uniunii Europene. Şeful statului a afirmat de la Bruxelles că România este pregătită pentru a prelua preşedinţia rotativă, chiar dacă anterior au existat anumite sincope. Dosare ca Brexitul, Cadrul financiar multianual 2021-2027 sau migraţia sunt teme care vor fi gestionate de România în perioada ianuarie-iunie 2019, a mai declarat preşedintele Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis: Noi suntem pregătiţi. Întotdeauna este loc de mai bine, dar vreau să vă spun foarte sincer că, după anumite sincope, care au existat şi pe care şi eu le-am subliniat la vremea respectivă, pregătirile sunt într-o fază avansată. Lucrurile se mişcă şi cred că este o veste bună, şi pentru români poate, dar cred că pentru partenerii noştri europeni. Chiar dacă avem în intern abordări dificile în unele zone, pe preşedinţie suntem rezonabil de bine pregătiţi şi vom duce lucrurile la bun sfârşit.
Reporter: Tot din perspectiva preluării preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, şeful statului, Klaus Iohannis, s-a mai întâlnit astăzi la Bruxelles şi cu premierul Finlandei, Juha Sipilä, ţară care va prelua de la România preşedinţia forului european, în al doilea semestru al anului viitor./roprea/atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 decembrie