Sucul de portocale are multe avantaje pentru sănătate. Rezultatele unui studiu american recent arată importanţa consumului unui pahar de suc de portocale pentru sănătatea mintală. Cercetătorii de la Universitatea Harvard au monitorizat în ultimele două decenii comportamentul alimentar al unui număr de 28.000 de bărbaţi, pentru a examina dacă puterea creierului este afectată de un consum de fructe şi legume. Bărbaţii care au băut un pahar mic de suc de portocale zilnic au avut cu 47% mai puţine şanse de a dezvolta probleme de memorie. De obicei, probemele de memorie şi înţelegere sunt semne premature de demenţă. Pentru a vindeca această boală nu există tratament, dar noile dovezi indică importanţa unei alimentaţii sănătoase. „Fructele şi legumele sunt bogate în vitamine, substanţe nutritive şi antioxidanţi, care ajută la protejarea creierului”, a spus dr. Hannah Gardner, cercetător la Universitatea din Miami.
Se estimează că 46,8 miilioane de oameni din întreaga lume au demenţă. 850 dintre aceştia trăiesc în Marea Britanie şi cinci milioane în SUA, spun cercetătorii. Consumul de pe termen lung de legume, fructe şi suc de portocale este benefic pentru menţinerea funcţiei cognitive, a declarat autorul principal al studiului, Changzheng Yuan. Rolul protector al consumului regulat de fructe şi legume a fost observat de oamenii de ştinţă în special la bărbaţii mai vârstnici (de peste 73 de ani). „Deoarece sucul de fructe este de obicei bogat în calorii şi în zaharuri concentrate, este recomandat să nu consumaţi mai mult de un mic pahar pe zi”, a mai spus Changzheng Yuan. (www.wize.life, www. heilpraxisnet.de)/aionescu/abuzoian

RADOR – 12 decembrie