Se împlinesc 100 de ani de la naşterea celui mai longeviv actor român, Radu Beligan. Cariera lui s-a întins pe aproape opt decenii. În această dimineaţă va avea loc în Amfiteatrul Ion Heliade Rădulescu al Bibiotecii Academiei Române sesiunea omagială „Radu Beligan – un centenar de la naştere”. Angela Cerveni.
Reporter: Onorat în această săptămână prin lansarea audiobookului „Moment poetic – pagini alese de poezie românească rostită la Radio între anii 1961 şi 1988” , actorul Radu Beligan va fi omagiat astăzi la Biblioteca Academiei Române. Vor participa academicianul Răzvan Theodorescu, actriţele Simona Bondoc şi Valeria Gagealov, diplomatul Andrei Magheru, actorul Dorel Vişan, regizorul Grigore Gonţa, scriitoarele Ana Maria Beligan şi Oana Maria Cajal. Actorul Radu Beligan a interpretat peste 100 de roluri în piese de teatru şi filme. Pe scenă a fost Rică Venturiano, în „O noapte furtunoasă” de Ion Luca Caragiale, Richard al III-lea în piesa lui William Shakespeare, Actorul în „Azilul de noapte” de Maxim Gorki şi Filipetto din „Bădăranii” de Carlo Goldoni. A jucat în filme printre care se află „Visul unei nopţi de iarnă”, „Lanţul slăbiciunilor”, „Aurel Vlaicu”, „Horea” şi „Castelanii”. Radu Beligan a fost profesor de teatru şi directorul Teatrelor de Comedie şi Naţional din capitală. În anul 2004 a devenit membru de onoare al Academiei Române. Guiness World Records i-a acordat în anul 2011 titlul de cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru.
Realizator: Un alt eveniment dedicat lui Radu Beligan are loc după-amiază la Teatrul Naţional din Bucureşti./apuscasu/schelaru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (14 decembrie)