Sinteza celor mai importante evenimente politice externe ale anului 2018 (I)

Anul care tocmai se încheie, deşi a adus din punct de vedere politic câteva surprize şi întorsături spectaculoase, pe fond, procesele începute în anii precedenţi au continuat, devenind şi mai evidente. În cele ce urmează vom lista – fără pretenţia exhaustivităţii – cele mai importante momente şi fenomene ale politicii mondiale.

Negocierile americano-nord coreene în ce privește denuclearizarea Peninsulei Coreene

Prima surpriză a anului a sosit de la Phenian, atunci când liderul nord coreean Kim Jong-un a declarat că doreşte să negocieze cu Statele Unite şi cu Coreea de Sud în vederea renunţării la armele nucleare în schimbul acordării unor garanţii privind securitatea ţării. Declaraţia dictatorului nord coreean, pe care a facut-o chiar de anul nou, a reprezentat o schimbare radicală în politica ţării, pentru că până la acel moment ameninţările cu atacuri asupra Statelor Unite erau la ordinea zilei. În anul 2017 Phenian a efectuat peste douăzeci de teste cu rachete şi şase teste cu bombe nucleare. Japonia şi Coreea de Sud au primit anunţul cu prudenţă, susţinând că statul comunist a mai făcut declaraţii similare, însă scopul lor a fost întotdeauna să câştige timp pentru a dezvolta noi capacităţi de luptă. În schimb, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump a salutat decizia lui Kim Jong-un şi a declarat că este dispus să se întâlnească cu acesta chiar şi fără stabilirea unor condiţii prealabile. Această întrevedere a şi avut loc în Singapore la data de 12 iunie. Înainte de summit-ul celor doi, liderul nord-coreean s-a întâlnit cu preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, iar Coreea de Nord a oprit testele nucleare începând cu luna martie. Declaraţia de intenţie semnată de Donald Trump şi Kim Jong-un conţine angajamentul Coreei de Nord de a demonta capacităţile nucleare, însă nu prevede nici un termen pentru realizarea acestui obiectiv. Din document lipsesc aspectele concrete, iar după această întâlnire protocolară s-au realizat foarte puţine lucruri. Relaţiile dintre cele două state s-au răcit, Donald Trump şi Kim Jong-un s-au acuzat reciproc că nu-şi respectă promisiunile. Mai mult, noi imagini filmate din sateliți arată că regimul din Coreea de Nord a extins semnificativ o bază de rachete cu rază lungă de acțiune, situație care sugerează ca discuțiile diplomatice dintre Phenian și Washington nu aduc rezultate importante. Imaginile relevă că autorițătile din Coreea de Nord lucrează la extinderea bazei de rachete de la Yeongjeo-dong, se arată în raportul elaborat de specialiștii Institutului Middlebury pentru Studii Internaționale – scria în septembrie portalul Ziare.com, citând surse CNN.

Brexit

Anul 2018 a fost cel în care a devenit evident că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană este o decizie pe care nimeni nu o mai doreşte. Britanicii s-au convins că avantajele sunt mult inferioare dezavantajelor, iar costurile ieşirii sunt prea mari. Cu toate acestea, guvernul conservator condus de Theresa May nu a dat înapoi, a rămas consecvent în aplicarea referendumului din iunie 2016. Acordul privind modalitatea în care Londra va părăsi Uniunea s-a realizat prea târziu şi nu îi mulţumeşte în totalitate nici măcar pe susţinătorii guvernului. În aceste condiţii, May a amânat votul în parlamentul britanic cu privire la acordul încheiat la Bruxelles care stabilește condiţiile de ieşire a Regatului Unit din UE. Tentativa premierului britanic de a renegocia acordul cu europenii în privinţa Irlandei de Nord, care este călcâiul lui Achille al întregii problematici, a eşuat iar summit-ul european de iarnă a respins renegocierea acordului. Despre situaţia Irlandei de Nord în procesul Brexit am scris aici mai detaliat.

În cazul în care Theresa May nu va reuşi să convingă majoritatea parlamentară să accepte acordul cu UE, nu rămân decât două posibilităţi: aşa numitul „hard-Brexit”, adică ieşirea fără niciun acord, sau un nou referendum.

Székely Ervin, Rador