Consultări ale premierului Benjamin Netanyahu cu responsabili de securitate, în urma recentelor atacuri teroriste palestiniene din Cisiordania

Şeful guvernului israelian a decis o serie de măsuri împotriva locuitorilor evrei din Cisiordania, după ce reprezentanţi ai dreptei politice i-au tras atenţia lui Benjamin Netanyahu că nu mai acceptă promisiuni şi că trebuie să ia măsuri concrete.

Reporter: Dragoş Ciocîrlan: Premierul şi ministru al apărării Benjamin Netanyahu a avut în această după-amiaza consultări şi s-au făcut evaluări cu responsabili de securitate în urma recentelor atacuri teroriste palestiniene din Cisiordania, care au vizat civili şi soldaţi.
S-a decis: accelerarea demolării caselor teroriştilor, care pot începe în 48 de ore de la comiterea atentatului, continuarea eforturilor pentru prinderea ucigaşilor şi neutralizarea infrastructurilor din care aceştia fac parte, prelungirea detenţiei administrative pentru membri Hamas reţinuţi în Iudeea şi Samaria, întărirea prezenţei militare a forţelor de apărare în Iudeea şi Samaria, îmbunătăţirea protecţiei de-a lungul şoselor, revocarea permiselor de lucru în Israle pentru locuitorii din El Bireh.
Premierul Benjamin Netanyahu a decis în această seară legalizarea a mii de locuinţe din comunităţile evreieşi din Iudeea şi Samaria, care au fost construite cu bună-credinţă şi care încă nu au obţinut un statut legal, unele de zeci de ani. Astfel, locuitorii din aşezările evreieşi fără statut juridic până acum vor dispune de infrastuctură publică, educativă şi religioasă. Se are în vedere construirea a 82 de locuinţe la Ofra, unde a avut loc atacul terorist palestinian dumica trecută. O femeie gravidă a fost împuşcată, pruncul născut prematur a fost declarat mort după trei zile.
Netanyahu a declarat că cei care cred că-i pot dezrădăcina pe evrei de pe pământul lor nu vor reuşi. Încă de ieri premierul a ordonat măsuri stricte de securitate şi a promis să legalizeze retroactiv mii de case constuite în Cisiordania, adică Euda şi Samaria, asta după ce s-a confruntat cu o reacţie politică în urma celor două atacuri teroriste palestiniene din această săptămână.
Reprezentanţi ai comunităţilor evreişti şi politicieni de dreapta au evocat anexarea aşa-numitului sector C din Cisiordania, avertizându-l pe premier că nu mai acceptă doar promisiuni şi aşteaptă măsuri concrete.
Netanyahu i-a cerut procurorului general să ia măsurile legale necesare pentru construirea a 82 de locuinţe noi la Ofra, locul atacului terorist palestinian de duminca trecută./pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 decembrie