La Timişoara este zi de doliu, la 29 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989

La Timişoara, astăzi este zi de doliu, la 29 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989. Vor avea loc slujbe şi vor fi depuse coroane de flori, iar la manifestări vor fi prezenţi şi revoluţionari din alte judeţe, transmite corespondenta noastră, Alina Bujancă.

Reporter: În urmă cu 29 de ani, pe străzile Timişoarei cădeau sub gloanţe primele victime ale represiunii comuniste, îndreptate asupra celor care au avut curajul să se ridice împotriva dictaturii. Pe 17 decembrie 1989, la ordinul lui Ceauşescu, s-a deschis focul asupra manifestanţilor, 58 de persoane au fost ucise, iar sute au fost rănite.

Astăzi, în memoria eroilor martiri, drapelele au fost coborâte în bernă, iar de la ora 10:00 va fi oficiată o slujbă de pomenire la Catedrala Mitropolitană, urmată de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Crucificării, apoi vor fi slujbe şi parastase la Cimitirul Eroilor şi la Biserica Martirilor, iar seara, de la ora 18:00, pe treptele catedralei, va avea loc un moment de reculegere cu lumânări personalizate, cu chipurile celor care s-au jertfit pentru libertate. Tot în această seară la Teatrul Naţional, actorului Ion Caramitru, figură marcantă a Revoluţiei române va decerna titlul de „Cetăţean de onoare al Municipiului Timişoara”./avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 decembrie