2018. Decembrer 18

Klaus Iohannis: „Részt veszek a kormányüléseken”

Klaus Iohannis államelnök kedden kijelentette, hogy részt vesz a kormányüléseken, lévén hogy „Viorica Dăncilă miniszterelnök részéről együttműködési óhaj megnyilvánulását tapasztalta”. „Úgy gondolom – folytatta Klaus Iohannis -, hogy a dolgokat egy kicsit közelebbről kell számbavennünk. Az EU Tanácsa soros elnökségének átvételére készülünk, ami egyáltalán nem egyszerű feladat. Másrészt, a miniszterelnök asszony több izben felkért az együttműködésre. Ime, kész vagyok az együttműködésre. Következésképpen részt veszek a kormányüléseken”. Az államelnök nyilatkozata Bécsben hangzott el, ahol részt vesz az EU-Afrika csúcstalálkozón. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.18)

Klaus Iohannis levelet intézett Viorica Dăncilă miniszterelnökhöz

Klaus Iohannis államelnök levelet intézett Viorica Dăncilă miniszterelnökhöz, s ebben a Nagy-Britanniában élő román állampolgárok jogainak és védelmének napirendre tűzését kérte a következő kormányülésen. Az államfő leszögezte, hogy a legutóbbi nagy-britanniai fejlemények és Nagy-Britannia EU-ból való kilépésére vonatkozó egyezmény brit parlamentben való megszavazásának elodázása jelentősen növeli az egyezmény ratifikálásának bizonytalanságát és a román hatóságoknak fel kell készülniük arra, hogy bárhogyan is alakuljon a helyzet a legjobb feltételek biztositását nyerjék el a Nagy-Britanniában tanuló és dolgozó román állampolgárok számára. Klaus Iohannis egyben felhivta a figyelmet, hogy amennyiben a brit parlament nem ratifikálja Nagy-Britannia EU-kilépésére vontkozó egyezményt, nemzeti szintű intézkedések meghozására lesz szükség a nagy-britanniai románok jogainak szavatolására. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.18)

Viorica Dăncilă válaszlevelet küldött az államelnöknek

Viorica Dăncilă miniszterelnök ugyancsak levélben válaszolt Klaus Iohannis államelnöknek, amelyben üdvözölte az államfő döntését, miszerint az EU Tanácsa soros elnökségének Románia általi betöltése távlatában közreműködik a kormánnyal. Ami az államfő ama kérését illeti, hogy mindegyik kormányülés napirendjét küldjék meg számára, Viorica Dăncilă leszögezte, hogy ezt minden egyes alkalommal megküldik a kormány honlapjáról, a köpolitikákra vonatkozó projektdokumentumokkal együtt, amelyeket bárki elolvashat. Amennyiben a kormányülés agendájában „a külpolitika vonatkozásában nemzetérdekű problémákat érintő, illetve az ország védelméről és a közrendfenntartásáról szóló törvénytervezetek szerepelnek” a kormány ezt jelzi az államfőnek és amennyiben úgy dönt, hogy részt kiván venni a kormányülésen, megteheti, az alkotmányos előirásokhoz hiven, hangsúlyozta levelében a miniszterelnök. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.18)

Szerdán indul a háztartási gépek roncsprogramja

Szerdán indul a háztartási gépek roncsprogramja, melynek keretében idén hatvanezer értékutalvány áll a lakosság rendelkezésére. Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter kedden rámutatott, a roncsautóprogram mintájára kidolgozott, országos szintű projekt lényege, hogy régi típusú háztartási eszközeket energiatakarékosakra cserélje a lakosság. A beszolgáltatott régi gépekért cserében utalványokat kapnak a programban részt vevők, amelyeket új készülékek vásárlására fordíthatnak. A program keretében A++ és A+++ energiahatékonysági besorolású mosógépet, hűtőszekrényt, fagyasztószekrényt és -ládát, illetve légkondicionáló berendezést lehet vásárolni. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.18)

Demeny Andrei, RADOR