Preşedintele României a cerut analizarea problemei apărării drepturilor românilor după Brexit

Preşedintele României Klaus Iohannis s-a adresat, marţi, premierului ţării Viorica Dăncilă şi i-a cerut acesteia să includă pe ordinea de zi a Guvernului problema privind apărarea drepturilor cetăţenilor români care trăiesc în Marea Britanie. „Principalul obiectiv al României în cadrul negocierilor privind procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană constă în apărarea drepturilor și intereselor celor peste 400.000 de români aflați în această țară… Vă solicit să includeți problema apărării drepturilor şi intereselor cetățenilor români din Marea Britanie pe ordinea de zi a viitoarei ședințe de Guvern” – se menţionează în mesajul adresat de Klaus Iohannis premierului Viorica Dăncilă, care a fost publicat pe site-ul Administraţiei prezidenţiale române.

Preşedintele român a amintit că a fost aprobat Acordul de retragere a Marii Britanii din componenţa UE, care trebuie să asigure o protecție înaltă a drepturilor cetățenilor europeni, inclusiv a românilor, aflați în Marea Britanie. „Ultimele evoluții din Marea Britanie, inclusiv amânarea votului din Parlament cu privire la aprobarea Acordului de retragere, pun sub semnul întrebării ratificarea acestuia de către Parlamentul britanic. În această situaţie, vor fi necesare măsuri pentru apărarea drepturilor cetăţenilor europeni din Marea Britanie atât la nivel european, cât şi la nivel naţional” – a subliniat Iohannis.

Şeful statului român consideră că autorităţile trebuie să fie pregătite pentru orice scenariu, pentru a putea obține cele mai bune condiții posibile pentru cetățenii români din Marea Britanie. Menţionăm că, Marea Britanie trebuie să părăsească UE la 29 martie 2019./ssirbu/fcostea

www.ria.ru – 18 decembrie