Legea pensiilor urmează să primească votul final al Camerei Deputaţilor

„Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – Legea pensiilor urmează să primească, astăzi, votul final al Camerei Deputaţilor, care a adoptat, ieri, documentul pe articole. Actul normativ prevede, între altele, că o persoană poate beneficia de pensie şi de asigurări sociale doar dacă a realizat un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Singurele modificări pe care deputaţii le-au adus proiectului propus de guvern vizează drepturile persoanelor cu dizabilitaţi, după cum transmite Angela Matei:
Reporter: Eliminarea inechităţilor între cei care au avut aceeaşi contribuţie, acordarea dreptului cel mai avantajos în cazul soţului supravieţuitor şi posibilitatea de a ieşi la pensie cu şase ani mai devreme pentru mamele care au trei copii sunt printre noutăţile aduse de această lege, după cum a subliniat deptutatul PSD Olguţa Vasilescu. Iniţiator al proiectului, când era ministru al muncii, aceasta a precizat că urmare a creşterii etapizate, punctul de pensie va ajunge în 2020 la 1.775 de lei.
Olguţa Vasilescu: S-a urmărit eliminarea mai multor inechităţi, cum ar fi pensii diferite între femei şi bărbaţi sau pensii diferite între persoane care aveau acelaşi punctaj, au lucrat acelaşi număr de an şi cu toate astea aveau pensii diferite, pentru că au ieşit pe legislaţii diferite la pensie. În acelaşi timp, nu mai este posibil ca persoane care au contribuit 35 de ani să aibă aceeaşi pensie minimă cu alte persoane care au contribuit sub 10 ani, pentru că şi în funcţie de numărul de ani lucraţi se primeşte un procent în plus.
Reporter: Singurele modificări aduse de către deputaţi priectului propus de guvern vizează drepturile acordate persoanelor cu dizabilitaţi. S-a aprobat astfel acordarea pensiei pentru limită de vârstă pentru toate persoanele cu handicap grav, indiferent de vârstă, dacă acestea au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare. Este unul dintre amendamentele de care UDMR condiţiona votul pentru această lege. A fost respins în comisie, însă în plen a fost votat în unanimitate. Un alt amendament susţinut atât de PNL, cât şi de UDMR elimină condiţionarea acordării pensiei de invaliditate de existenţa unui stagiu minim de cotizare de 15 ani. După acceptarea amendamentelor, PNL şi UDMR nu au mai precizat cum se vor poziţiona la votul final, însă USR şi PMP au anunţat deja că vor vota împotrivă. Deputatul PMP Robert Turcescu acuză aspecte de neconstituţionalitate şi nesustenabilitate a legii.
Robert Turcescu: Din 2022, conform acestui proiect de lege, cheltuielile în sistemul public de pensii vor atinge valori foarte mari, creşterea fiind de aproape 130%, asta înseamnă că adăugăm 18 miliarde de euro la cheltuieli curente, care sunt astăzi de aproximativ 13,5 miliarde de euro.
Reporter: Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (19 decembrie)