DER STANDARD: Guvernul României a rezistat votului privind moţiunea de cenzură

Opoziţia a calificat actualul executiv drept „o ruşine a României” care subminează statul de drept în interesul unor politicieni corupţi.
Guvernul de coaliţie din România condus de premierul Vasilica Viorica Dăncilă a rezistat joi unei moţiuni de cenzură a opoziţiei liberale şi civile – a doua deja din acest an. Pentru demiterea „ruşinii României”, cum a calificat opoziţia executivul în moţiunea sa de cenzură, au votat 161 de parlamentari, dar pentru reuşită ar fi fost nevoie de 233 de voturi.
Încurajaţi de tentativele de puci din partea a numeroşi politicieni de frunte din tabăra partidului naţional-populist PSD împotriva liderului lor autocrat Liviu Dragnea, PNL şi USR au sperat că de data aceasta vor câştiga şi voturile unor membri ai PSD. Însă când şi UDMR a anunţat că nu va vota moţiunea, era deja sigur că opoziţia nu are şanse pentru a-şi asigura cele peste 70 de voturi care lipseau pentru a obţine căderea guvernului.
Opoziţia a reproşat Cabinetului Dăncilă că în interesul „organizaţiei criminale” din jurul liderului penal al PSD Liviu Dragnea au subminat statul de drept şi sistemul justiţiei, au îmblânzit prevederile Codului Penal şi ale Codului de Procedură Penală, au transformat ţara într-un „paradis al infractorilor” şi au călcat în picioare în mod sistematic valorile europene. Politicienii din opoziţie au acuzat de asemenea executivul de a fi anihilat cu ajutorul poliţiei o demonstraţie antiguvernamentală paşnică, respectiv că a subminat peste noapte economia ţării prin emiterea unor noi impozite şi taxe. Prezenţa surprinzătoare a Jandarmeriei Române în faţa sediului Parlamentului a făcut ca mulţi deputaţi ai opoziţiei să strige la adresa politicienilor coaliţiei şi a guvernului „Ruşine!” şi „Nu vă temeţi de popor?”.
Pe de altă parte, Dăncilă a lăudat guvernarea sa şi a afirmat că a adus bunăstare oamenilor din ţară. Premierul a reproşat opoziţiei că prin intermediul europarlamentarilor săi a contribuit la o decizie „ruşinoasă” a Parlamentului European care a acuzat România de chestiuni „care se petrec şi în alte ţări”. Dăncilă a cerut din nou „respect” pentru ţara sa.(APA)
https://derstandard.at/2000094447063/Rumaeniens-Regierung-ueberstand-Misstrauensabstimmung

DER STANDARD (Austria), 20 decembrie 2018
Traducerea: Imola Stănescu