Rador: Președintele Trump – criticat pentru decizia de retragere din Siria

Turcia poate juca un rol important în decizia Statelor Unite de a-și retrage trupele din Siria. Planul preşedintelui american Donald Trump este însă contestat, inclusiv din interiorul guvernului american.

Mai mulţi senatori americani s-au adresat preşedintelui pentru a-l convinge să renunţe la decizia intempestivă de a-și retrage trupele din Siria. Potrivit informaţiilor pe surse ale presei americane Trump a adoptat această măsură în ciuda opoziţiei unor membri ai cabinetului său. Acesta a susţinut că organizaţia teroristă Statul Islamic (ISIS) a fost învinsă în Siria, astfel prezenţa celor 2000 de militari americani în această ţară nu se mai justifică. Imediat după anunţul preşedintelui american Pentagonul a dat un comunicat potrivit căruia retragerea militarilor a şi început.

Doi carismatici senatori republicani, Lindsey Graham şi Marco Rubio, au semnat și ei acea scrisoare adresată lui Donald Trump prin care membrii legislativului au opinat că, având în vedere că în Siria este încă război civil, decizia de retragere a forţelor americane este una prematură, şi SUA poate să plătească un preţ mare din această cauză – informează canalul de televiziune ABC News. „Dacă dvs. veţi hotărî că insistaţi pentru executarea deciziei de retragerea a trupelor, atunci rămăşiţele ISIS din Siria cu certitudine vor renaşte şi își vor intensifica activităţile lor în regiune” – scriu printre altele senatorii amintiţi, care au semnat scrisoarea alături de alte personalităţi, cum ar fi senatorul democrat Jeanne Shaheen, independentul Angus King, senatorii republicani Tom Cotton şi Joni Ernst. Legiuitorii sunt de părere că retragerea forţelor americane l-ar încuraja pe preşedintele sirian Bashar al-Assad – care este calificat drept un „dictator brutal” – şi ar însemna victoria coaliţiei ruso-iraniene în Siria, iar aceste ţări sunt adversarele Statelor Unite. Semnatarii l-au somat pe Trump să nu repete greşeala guvernelor anterioare de a face concesii forţelor rău intenţionate.

Teza lui Donald Trump potrivit căreia au reuşit să „bată bine” Statul Islamic şi a sosit momentul retragerii, este contrazisă de însărcinatul cu crearea unei coaliţii internaţionale anti-ISIS al guvernului american, Brett McGurk, care săptămâna trecută a afirmat că soldaţii americani vor rămâne în Siria până la „înfrângerea fizică a califatului”, ca să asigure perenitatea victoriei – scrie publicaţia americană News Beezer. În opinia oficialului victoria „este atât de aproape încât se poate vedea cu ochiul liber”, dar au mai rămas lucruri de făcut. Cu două săptămâni în urmă, şi preşedintele comitetului şefilor de stat major Joe Dunford a declarat că se văd progresele, însă forţele americane nu vor fi retrase în curând din Siria.

Nu doar politicienii şi militarii, dar şi specialiştii sunt îngrijoraţi de surprinzătoarea decizie a preşedintelui. Jennifer Cafarella, unul dintre şefii Institutului de Studii ale Războiului (Institute for the Study of War – ISW) cu sediul la Washington, care este considerat unul dinre cele mai bune ateliere în domeniul politicii de securitate, a declarat în cadrul unui comunicat de presă că „dacă acum preşedintele se va retrage din Siria, atunci avem motive să ne îngrijorăm că va proceda la fel  şi în Afganistan”.

Filiera turcească

Potrivit unor surse citate de The New York Times, decizia preşedintelui de a ordona retragerea din Siria a fost influenţată de Turcia. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan plănuieşte acţiuni militare împotriva miliţiilor kurde pe care le consideră teroriste. Pentru kurzi până acum prezenţa americană a fost un fel de scut împotriva armatei turce. Aceste informaţii par a fi confirmate de o declaraţie recentă al preşedintelui turc, potrivit căreia Statele Unite a dat un „răspuns pozitiv” intenţiilor sale.

Székely Ervin, Rador