Parlamentul a stabilit plafonarea dobânzilor la credite

Parlamentul a stabilit plafonarea dobânzilor la credite. Actul normativ a fost votat în această săptămână de Camera Deputaţilor şi merge la promulgare.

Reporter: Petruţa Dinu – Actul normativ prevede că, în cazul creditelor de consum cu o valoare mai mică de 15.000 de lei, dobânda anuală efectivă nu va putea depşăşi cu mai mult de 50% dobânda legală, respectiv 40% pe an în cazul creditelor având o valoare mai mare de 15.000 de lei. Pentru creditele ipotecare, adică cele contractate pe cel puţin 10 ani şi garantate cu imobilul, dobânda nu va putea depăşi cu 3 puncte procentuale rata de dobândă legală, adică dobânda de referinţă a BNR, care este în prezent de 2,5%.

Două au fost argumentele aduse de iniţiatorul legii, senatorul Daniel Zamfir, respectiv acela că multe state europene au reguli de plafonare a dobânzilor. Al doilea argument este că diferenţa dintre dobânzile la depozite şi cele de la credite este prea mare, ceea ce oferă băncilor profituri prea mari. De cealaltă parte, specialiştii atrag atenţia că intenţia protejării consumatorilor în fața psobilelor abuzuri ale băncilor ar putea avea drept efect în viitor limitarea accesului la împrumuturi. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz, aşa că legea merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 decembrie