Cel puţin 222 de oameni şi-au pierdut viaţa, în Indonezia, în urma unui tsunami

Cel puţin 222 de oameni şi-au pierdut viaţa, în Indonezia, în urma unui tsunami, declanşat de o erupţie vulcanică, produsă, ieri, în largul mării.

Reporter: Daniela Coman – Pe lângă decedaţi, cel mai recent bilanţ publicat de autorităţi anunţă sute de răniţi, precum şi numeroase persoane date dispărute. S-au înregistrat, de asemenea, pagube materiale importante: clădiri prăbuşite, şosele surpate, vegetaţie distrusă, maşini luate de ape.

Un video clip şocant – devenit viral, la scurt timp după trecerea tsunamiului – arată cum valul uriaş a măturat pur simplu scena, pe care se desfăşura un concert în aer liber, pe o plajă din insula Java, luând cu el spectatori şi artişti. Mai târziu, solistul formaţiei a anunţat, în lacrimi, că basistul şi managerul grupului şi-au pierdut viaţa.

Se pare că alunecările de teren submarine provocate de erupţia unui vulcan, situat între insulele Java şi Sumatra, ar putea fi cauza acestui tsunami, a anunţat Agenţia de climatologie din Indonezia. Autorităţile indoneziene au deschis o anchetă pentru a descoperi cine este vinovat că nu au fost prevăzute aceste catastrofe. Centrul seismologic indonezian a anunţat intensificarea activităţii vulcanice de peste o săptămână, însă agenţia geologică a prognozat doar o maree înaltă şi nu un tsunami – precizează agenţiile de presă. Cel mai distrugător tsunami a avut loc în regiune în 2004, când, în urma unui cutremur de 9,3 pe Richter, 220 de mii de persoane şi-au pierdut viaţa./denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 decembrie