Viktor Orbán – Europa poate fi de succes numai dacă rămâne europeană

Europa va fi stabilă şi de succes numai dacă va rămâne europeană – a subliniat premierul Ungariei, Viktor Orbán, într-un interviu acordat unui site de ştiri din Austria. În interviul publicat duminică de site-ul oe24.at, Viktor Orbán a declarat despre alegerile europarlamentare de anul viitor că, pentru prima oară, naţiunile europene vor vota împreună despre o temă comună.

Migraţia este tema care afectează întregul continent. În campania electorală, pretutindeni aceasta va fi problema centrală – a adăugat premierul ungar. Referitor la rezultatele acestor alegeri, Viktor Orbán şi-a exprimat speranţa că vocea acelora care doresc să îşi păstreze şi protejeze identitatea naţională, precum şi obiceiurile creştine, va fi mai puternică. Conform evaluării premierului Ungariei, ar fi bine ca Europa să spună la unison că “Europa este a europenilor”. Avem o cultură, avem religii şi valori. Libertatea religioasă este importantă, a declarat Viktor Orbán, care a adăugat că indiferent cine doreşte să trăiască aici trebuie să o accepte şi nu poate fi antisemit. Premierul ungar a afirmat: “Dacă nu spunem clar că aceasta este aşteptarea noastră, atunci nu ne vor respecta cultura, iar cultura noastră va dispărea. Atunci va fi haos.” Viktor Orbán a subliniat, totodată, că Uniunea Europeană la care Ungaria a aderat a fost “Europa lui Helmut Kohl”, iar cancelarul german nu a permis Bruxelles-ului să “devină un imperiu”. Cu toate acestea, de atunci UE “a ales o altă cale”, a precizat premierul Ungariei. Viktor Orbán şi-a exprimat speranţa că “vom reveni la Europa lui Kohl, iar atunci vom avea succes „. Viktor Orbán a adăugat că a luat deja legătura cu Annegret Kramp-Karrenbauerr, iar într-o scrisoare adresată noului preşedinte al CDU i-a propus acestuia ca FIDESZ şi CDU să înceapă discuţii în vederea depăşirii diferenţelor de opinie.

Referitor la cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, Viktor Orbán a afirmat: austriecii trebuie să se bucure că au „un cancelar tânăr, dar totuşi experimentat”. Şeful Guvernului de la budapesta a mai subliniat că poziţiile Austriei şi Ungariei cu privire la migraţie sun similare, anume că ajutorul trebuie dus în Africa şi problemele şi nu problemele aduse în Europa. Viktor Orbán a mai precizat că, încă în perioada când era ministru de externe, Sebastian Kurz “a înţeles imediat că pentru soluţionarea acestei crize există doar o singură variantă, anume închiderea traseului balcanic”. Premierul ungar a declarat că “securitatea unei ţări are nevoie nu de oameni buni, ci de oameni responsabili”, că nu are inima de piatră, dar “frontiera ţării nu se poate apăra cu ursuleţi de pluş şi flori”. Imigranţii aflaţi de cealaltă parte a graniţei au luat cu asalt frontiera, au aruncat cu pietre în poliţiştii de frontieră, au atacat poliţia. În această situaţie trebuie luate măsuri de apărare, a subliniat premierul ungar. Viktor Orbán a mai declarat că doreşte să fie un om ale cărei decizii suntsusţinute şi respectate de maghiari. “Dacă printre altele sunt şi un om bun, este bine, dar pentru mine pe primul loc se află responsabilitatea faţă de Ungaria” – a accentuat premierul Viktor Orbán.

În interviul acordat portalului de ştiri austriac, Viktor Orbán a mai spus că George Soros este „un compatriot maghiar capabil”, dar a adăugat că „nu au o părere bună unul despre celălalt”. Ambii aparţinem aceeaşi naţiuni, „iar noi, maghiarii, nu discriminăm pe nimeni din cauza religiei respectivei persoane”, a adăugat Viktor Orbán, ca reacţie la remarca potrivit căreia în timpul campaniei anti-Sororos a fost acuzat inclusiv de antisemitism. Ungaria este o ţară liberă, în care există libertate de expresie, ai voie să critici guvernul, ba mai mult, să protestezi împotriva acestuia, a declarat premierul ungar, care a adăugat că George Soros dispune de o reţea foarte mare şi finanţează multe ONG-uri. Însă, din punct de vedere politic, chiar şi Soros trebui să înţeleagă ceva ce trebuie să ştie toţi cei care trăiesc în Ungaria, anume că trebuie să se ştie de unde vin banii şi că există o limită în momentut în care vine vorba despre siguranţa naţională, iar migraţia este tocmai o astfel de problemă. Premierul Viktor Orbán a mai spus că George Soros „este un om capabil, dar totodată şi periculos”, care care face speculaţii cu valuta unui stat, distrugând ţara respectivă, astfel încât milioane de oameni îşi pot pierde economiile”. Premierul ungariei a mai adăugat că, potrivit convingerii sale, economia de piaţă este bună dacă este combinată cu responsabilitarea socială./ademeny/lbadiu

MTI – 23 decembrie