Spărgătorul de nuci: povestea unei tradiţii vechi germane

Spărgătorul de nuci este important pentru sărbătorile de iarnă la fel ca pomul sau chiar ca Moş Crăciun. Această jucărie de lemn este iubită în întreaga lume, atât de copii, cât şi de adulţi. Germania este lider mondial incontestabil în producţia şi exportul acestor figurine de lemn. Dacă în SUA spărgătorul de nuci a devenit popular abia în anii ’50 ai secolului trecut, în Germania maeştrii locali au început să creeze aceste figurine încă din vremuri străvechi.

Erou al celui mai cunoscut balet din lume
„Spărgătorul de nuci și regele şoarecilor”, povestea scriitorului german Ernst Theodore Amadeus Hoffmann, a fost publicată pentru prima oară în anul 1816. Ulterior, în 1844, Alexander Dumas (tatăl) le-a oferit cititorilor propria versiune a basmului, care s-a aflat, apoi, la baza libretului pentru balet „Spărgător de nuci” de P. I. Ceaikovski, premiera căruia a avut loc la Teatrul Mariinsky în anul 1892.

Mitologie
Jacob Grimm, cel mai mare dintre frații Grimm, descrie în cartea sa intitulată „Mitologia germană” rolul tradițional al figurinelor sculptate din lemn în cultura germană. Spărgătorul de nuci nu doar sparge nuci, ci simbolizează, totodată, puterea și autoritatea, acționează ca un protector şi aduce fericire și noroc. Cu dinţii săi înfricoşători, el îndepărtează spiritele rele şi nu le permite acestora să intre în casă.

„Tatăl Friedrich”
Părintele spărgătorului de nuci este considerat tâmplarul Friedrich Wilhelm Füchtner. Inspirat din povestea lui Hoffmann, el a realizat în anul 1870 primul spărgător de nuci, așa cum îl ştim astăzi. De la această figurină a pornit producția în masă a renumitei jucării din lemn. Astăzi, de continuarea tradiţiei şi de crearea spărgătorului de nuci se ocupă cea de-a opta generație a fabricii Füchtner.

De la cavaleri, la soldaţi
Producţia în masă a acestor figurine din lemn a început la sfârşitul secolului XIX. La Muzeul Spărgătorului de Nuci din localitatea Neuhausen sunt expuşi de la cavaleri (primul cavaler din lemn a fost realizat în anul 1650) până la soldaţi (cel mai recent model de spărgător de nuci, realizat în SUA).

Procedură laborioasă
Procesul de realizare a unui spărgător de nuci tradiţional german presupune cel puţin 130 de operaţiuni de lucru. Fiecare figurină este creată din 60 de părţi componente, de regulă din lemn de fag sau brad. Iar pictura se realizează, desigur, manual. Un spărgător de nuci original costă de la 70 de euro în sus.

Tradiție și tendințe
Compania Steinbach din Hanovra este cel mai cunoscut producător de spărgătoare de nuci. Afacerea familiei s-a dezvoltat cel mai tare în perioada postbelică. La aceasta a contribuit şi legătura cu soldații americani care slujeau pe teritoriul Germaniei de Vest: la întoarcerea acasă, ei cumpărau spărgătoare de nuci ca suveniruri. În fiecare an, compania Steinbach propune modele noi. Iar cel mai nou spărgător de nuci îl întruchipează pe Darth Vader, personaj principal din filmul Războiul Stelelor.