2018. december 28

Az igazságügy-miniszter hivatalosan is kérte Augustin Lazăr legfőbb ügyész felmentését az államfőtől

Ezt maga Tudorel Toader jelentette be tegnap este a Facebook-oldalán. A tárcavezető ugyanakkor megküldte Klaus Iohannisnak a személyi javaslatait a Legfőbb Ügyészség öt vezető tisztségének betöltésére, amelyeket korábban az ország elnöke – törvénytelenségre hivatkozva – visszautasított. Az el nem fogadott javaslatok között szerepelt Adina Florea jelölése is az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály élére. Augustin Lazăr, legfőbb ügyész még az igazságügy-miniszter tegnapi bejelentése előtt bírálta Tudorel Toader döntését, azt állítva, hogy az eljárásnak kizárólagosan politikai tartalma van, figyelmen kívül hagyja a törvényi keretet és az európai intézmények ajánlásait. (Rador Hírügynökség)

Ma tartják az év utolsó kormányülését

Az ülést Viorica Dăncilă miniszterelnök-asszony vezeti, a napirendjén pedig egyebek mellett szerepel az Európai Bizottság azon jogalkotási javaslatának elfogadása, amelynek révén módosulna az Európai Parlament tagjainak a megválasztását szabályozó törvény. A jogszabály egyik újdonsága az, hogy bevezeti a levélben, vagy elektronikus úton történő szavazást. A miniszterek ugyanakkor megvitatnak egy sor állami ügykezelésben lévő ingatlanra és épületre vonatkozó kormányhatározat-tervezetet is. (Radio România Actualităţi)

Ma ülésezik a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT)

A tanácskozást Klaus Iohannis államfő hívta össze azért, hogy megvitassák a Gabriel Leş honvédelmi miniszter által beterjesztett személyi javaslatokat, bizonyos katonai vezető tisztségek betöltésére. A CSAT ülését azt követően hívták össze, hogy a tárcavezető bejelentette: nem hosszabbítja meg a jelenlegi vezérkari főnök, Nicolae Ciucă tábornok mandátumát, amelyik december 31-én jár le. A törvény értelmében a vezérkari főnöki a legmagasabb tisztség, amelyet egy katona betölthet. A vezérkari főnököt az államfő nevezi ki a honvédelmi miniszternek a miniszterelnök által is jóváhagyott javaslatára. A vezérkari főnök mandátuma 4 év, amelyet egy évvel meg lehet hosszabbítani. (Radio România Actualităţi)

Újabb földrengés Buzău megyében

A Richter skálán 3,3 tized erősségű a földrengés a Vrancea-i szeizmikus zónában következett be ma nyolc óra 25 perckor. Az Országos Geofizikai Kutató és Fejlesztő Intézet jelentése szerint a földrengés 142 km. mélységben keletkezett. Az epicentrumhoz legközelebb lévő városok: Nehoiu, Kovászna, Bodzaforduló, Kézdivásárhely és Szlanikfürdő. December hónapban Romániában 15, a Richter skálán mért 2,5 és 3,8 tized erősségű földrengés volt. A legerősebb földrengés ebben az évben október 28-án volt Buzău megyében. Annak erőssége 5,8 tized volt a Richter skálán, a földmozgást Bukarestben is észlelni lehetett. (Rador Hírügynökség)

Kigyulladt egy személygépkocsikat szállító nyergesvontató

A baleset ma reggel történt az A1-es jelzésű, Bukarest – Piteşti közötti autópálya 24-ik kilométerénél, a Piteşti irányába vezető sávon, a Giurgiu megyei Bolintin Deal helység közelében. Egy tűzoltó és egy mentőautó azonnal a helyszínre érkezett. A tűz a nyergesvontatót húzó kamion motorházában keletkezett, valószínűleg rövidzárlat miatt. A tűz tönkretette a kamion vezetőfülkéjét és az egyik szállított személyautót. Személyi sérülés nem történt. A forgalom mindkét sávon zavartalan. (Radio România Actualităţi)

Csökkent a bankközi piacon nyújtott lejhitelek átlagkamata, az úgynevezett ROBOR-index

Jelenleg a ROBOR-index 3,02%, s ez az elmúlt hat hónap legalacsonyabb szintje. Ugyanakkor a hat hónapra számított átlagos ROBOR-index már negyedik alkalommal stagnált a 3,33%-os szinten. A kormány nemrég bejelentette az úgynevezett „kapzsiság-illeték” bevezetését a banki aktivákra (a vagyonmérleg Eszköz oldalán szereplő mérlegtételek, a befektetett és forgó eszközök, ezek részei), ami azt is jelenti, hogy ezeket differenciáltan adózzák majd meg a ROBOR-index mértékétől függően. A kormány azt reméli, hogy 3,6 milliárd lej bevételre tesz szert a „kapzsiság-illetékből”. (Rador Hírügynökség)