Radiojurnal – Realizator: Arina Petrovici – Cartel Alfa solicită convocarea de urgenţă a Consiliului Naţional Tripartit de Dialog Social. Potrivit unui comunicat, o parte din federaţiile membre au început deja o consultare internă în vederea organizării unor forme de protest la începutul anului viitor. Nemulţumirile sunt legate de Ordonanţa de Urgenţă 144 din 2018, despre care Cartel Alfa spune că va crea, printre altele, discriminări între categoriile de personal bugetar. Confederaţia mai spune că salariaţii şi pensionarii vor fi nemulţumiţi de îngheţarea punctului de pensie până în septembrie 2019 şi de adoptarea unei legi a pensiilor care va genera inegalităţi între salariaţi. Ordonanţa de urgenţă, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie, vizează şi taxe noi pe cifra de afaceri pentru sectorul energetic şi telecom, precum şi taxe pe activele din sistemul bancar, iar liderul Confederaţiei, Bogdan Hossu, a declarat, pentru Radio România Actualităţi, că o aşa-numită taxă pe lăcomie nu va rezolva problema comisioanelor ridicate practicate de unele bănci:
Bogdan Hossu: Mi se părea mult mai util ca, în loc de ROBOR, să spună că băncile care practică comisioane peste un anumit nivel au acest impozit. Pentru că asta stimula ca băncile să practice un sistem de comisioane mult mai jos. ROBOR-ul este o chestiune tehnică de funcţionare a sistemului bancar, care practic are o acţiune de maximum 3,5%, deşi comisioanele sunt mult mai mari, atât pentru operatori, cât şi pentru persoanele fizice.
Realizator: La adoptarea ordonaţei de urgenţă, premierul Viorica Dăncilă a afirmat că urmăreşte să crească bunăstarea cetăţenilor, nivelul investiţiilor şi să corecteze unele practici greşite din domeniul bancar şi energie./csimion/schelaru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (30 decembrie)