Revista presei internaţionale – 1 ianuarie 2019

Evoluţiile anului 2018 pe scena geopolitică sunt comentate şi analizate de presa internaţională. Analiştii publicaţiei Stratfor consemnează cele mai semnificative evenimente care implică marile puteri, de la deciziile de politică externă ale preşedintelui american Donald Trump, la bătălia tehnologică dintre Occident şi China, la proiecte privind inteligenţa artificială sau militarizarea spaţiului. Casa Albă a definit competiţia sa cu Rusia şi China ca fiind prioritatea zero, care necesită restructurarea amprentei militare globale a SUA şi schimbarea interesului lor strategic, scrie Stratfor. Au continuat situaţiile de criză cu Iranul şi Coreea de Nord, ca şi războiul împotriva terorismului. Pe de altă parte, continuă Stratfor, SUA se află deja în mijlocul următorului lor viitor mare război cu ascensiunea tehnologică a Chinei.
În 2018, pe fondul tensiunilor cu Occidentul, Rusia s-a concentrat asupra consolidării arsenalului său militar, observă Stars and Stripes. Însă, cu o creştere economică de 1,8 la sută, ţara rămâne dependentă de exporturile de petrol şi alte materii prime, iar sancţiunile occidentale şi-au pus amprenta asupra bugetului naţional. Anul care s-a încheiat a fost unul greu pentru Rusia, inclusiv din cauza faptului că ţările care o percep ca pe un rival la dominaţia globală exercită presiuni asupra Moscovei, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de Tass. Pe de altă parte, Rusia va reacţiona în cazul apariţiei în Europa a rachetelor americane interzise prin Tratatul INF, privin forţele nucleare intermediare, a afirmat şeful diplomaţiei ruse.
La final de an, Le Figaro a realizat un bilanţ al economiei franceze, subliniind că deficitul public a continuat să se accentueze, datoria ajungând la 99,3 la sută din PIB. Creşterea a înregistrat multe suişuri şi coborâşuri, iar criza vestelor galbene a pus gaz pe foc, notează ziarul francez. Aşadar, anul 2018, declarat de preşedintele Emmanuel Macron ca un an al coeziunii naţionale, s-a încheiat cu o naţiune profund divizată, cu proteste de stradă violente, şi cu popularitatea liderului reformator scăzând de la circa 40 la sută, la 20 la sută, scrie The Guardian.
2019, anul zero al unei noi Europe, titrează La Stampa, opinând că soarta Uniunii Europene depinde de apropiatele alegeri din luna mai. La 30 de ani de la dărâmarea Zidului Berlinului, este nevoie de lideri cu viziune, capabili să asigure supravieţuirea blocului comunitar, în mijlocul celei mai dificile crize de la crearea sa, crede ziarul italian. În ultimă instanţă, cetăţenii UE vor fi judecătorii şi, totodată, protagoniştii proiectului conceput de Robert Schuman, Jean Monnet şi Altiero Spinelli, în vederea eliminării pericolului unor noi conflicte devastatoare, notează La Stampa. UE va trebui să acţioneze ferm în 2019, conchide EUObserver.
Foreign Policy menţionează, într-o amplă analiză, conflictele care vor fi urmărite cu precădere de presa internaţională în 2019. Între acestea se remarcă interminabilul război din Ucraina, care alimentează, de asemenea, încordarea geopolitică dintre Rusia şi puterile occidentale. În absenţa unei schimbări semnificative, 2019 va continua în mare parte la fel, dar alegerile din Ucraina sau evoluţiile interne din Rusia ar putea aduce unele şanse de încheiere a păcii, crede revista americană. În Orientul Mijlociu, războiul împotriva Statului Islamic se va apropia de final, opinează Foreign Policy. Dar şi 2019 prezintă riscuri de confruntări în care să fie implicate SUA, Arabia Saudită, Israelul sau Iranul. În acelaşi timp, dacă relaţiile dintre SUA şi China se vor deteriora, rivalitatea dintre ele poate avea consecinţe geopolitice mai grave decât ale oricăror alte crize sau conflicte fierbinţi sau îngheţate existente în lume, avertizează Foreign Policy. După ce Vestul a militarizat spaţiul, China intenţionează să îl înarmeze, titrează Miami Herald. În zilele următoare, misiunea chineză Chang’e 4 va încerca aselenizarea în partea îndepărtată a Lunii, în vederea unei potenţiale colonizări a spaţiului. Va aduce actualul program spaţial hiper-accelerat al Chinei domnia păcii şi va îmboldi iubirea să mişte stelele?- întreabă retoric Miami Herald.
În Italia, scrie Vatican News, Papa Francisc le-a adresat credincioşilor un mesaj de final de an, rugându-se ca toate familiile din lume să încheie anul în serenitate şi ca pacea şi armonia să domnească în lume.

(Cristina Zaharia)