2019. január 3

Klaus Iohannis visszaküldi a parlamenthez a tanügyi törvény módositásait

Ligia Deca államtanácsos közölte, hogy a tanügyi törvény hatáselemzés nélküli, meredek módositása kihat az iskolaközösségre. Az eljárás ugyanakkor arról tanuskodik, hogy nem tartották szemelőtt a közép- és hosszú távú stratágiákat, elképzeléseket. Az új szabályozások értelmében a kötelező heti óraszám első osztályban 20, a gimnáziumban 25 és a liceúmban 30 óra. Az óraszámok csökkentése massziv elbocsátásokat vonhat maga után az oktatási rendszerben, magyarázta a román elnök államtanácsosa, aki egyben azt is megjegyezte, hogy a törvénytervezet kedvező előirásokat is tartalmaz, mint például az iskolai megfélemlités leszoritása, illetve az oktatáshoz való hozzáférés a kedvezőtlen helyzetben élő gyermekek számára. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.03)

Ludovic Orban az idei költségvetés-tervezet mielőbbi ismertetése mellett szállt sikra

Ludovic Orban liberális vezető az idei költségvetés-tervezet mielőbbi ismertetését és egy rendkivüli parlamenti ülésszak január 14-e utáni összehivását szorgalmazta. A Viorica Dăncila miniszterelnökhöz, valamint a Szenátus és a Képviselőház elnökeihez intézett nyilt levelében Orban elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy „Románia az új esztendőt a kiadások és jövedelmek prognózisa nelkül kezdi”. A liberális elnök szerint „negativan érinti a fontosabb állami intézményeket és a helyi hatóságokat, vállalatokat az, hogy még nem készült el a 2018-as költségvetés”. Mi több, a hatályos törvény értelmében a nyugdijakat sem tudják januárban 9%-al növelni, fűzte hozzá Ludovic Orban. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.03)

ANOFM-terv több mint 100 ezer munkanélküli alkalmazására

Az Európai Szociális Alapból társfinanszirozott projekt révén az Országos Munkaerő-Foglalkoztatási Ügynökség (ANOFM) több mint 110 ezer munkanélkülit igyekszik integrálni a munkaerő-piacon. Az erre szánt összeg meghaladja a 265 millió eurót. A tervet az ország hét régiójában – közép-romániai, Északkelet-, Északnyugat-, Dél-havasalföldi-, Délkelet-, Délnyugat- és Dél-romániai fejlesztési régiókban – működő megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökségek segitségével ülteti gyakorlatba az ANOFM. Corina Scarlat, az ANOFM szóvivője megjegyezte, hogy a cél a mobilitás ösztönzése és a munkahelyek szubvencionálása az állástalanok számára, ami azt jelenti, hogy 2.250 lejt folyósitanak az alkalmazóknak minden egyes munkanélküli munkához való juttatásáért. Az emlitett összegben azon alkalmazók részesülnek, akik munkahelyet biztositanak a végzős fiatalakoknak, az egyszülős családok fenntartóinak, valamint azoknak, akiknek még öt évük van a nyugdijazásig.A projektet az Európai Szociális Alapból finanszirozzák a „A human tőke 2014-2020” operativ program révén, fűzte hozzá Corina Scarlat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.03)

A legfelsőbb biróság kijelölte öttagú birói testületeit

A legfelsőbb biróság csütörtökön sorshúzással kijelölte a 2019-re érvényes öttagú birói testületeit, amelyek nem foglalkoznak olyan korrupciós ügyekkel, amelykben Liviu Dragnea, Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu vagy Toni Greblă is érintett. Ezek az esetek a december 13-án, ugyancsak sorhúzással, kijelölt birói testületekre hárulnak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.03)

Klaus Iohannis aláirta Paul Stănescu és Lucian Şova leköszönő miniszterek felmentésére vonatkozó rendeleteket

Klaus Iohannis államelnök csütörtökön aláirta Paul Stănescu regionális fejlesztési- és Lucian Şova szállitásügyi miniszter tisztégéből való felmentésére vonatkozó rendeleteket, anélkül, hogy kinevezze a két miniszter helyébe a Szociáldemokrata Párt (PSD) által javasolt Lia Olguţa-t, illetve Mircea Drăghici-et. Az államfő döntése azt követően született meg, hogy az Alkotmánybiróság két héttel korábban jogi konfliktust állapitott meg a kormány és az államelnök között, amely amiatt alakult ki, hogy Klaus Iohannis elutasitotta a Viorica Dăncila miniszterelnök által javasolt kormányátalakitást.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.03)

A miniszterelnök leváltotta az adóhatóság elnökét

Viorica Dăncila miniszterelnök csütörtökön leváltotta Ionuţ Misat, az adóhatóság elnökét a pénzügyminiszter javaslatára. A leváltásra vonatkozó rendelet ugyanaznap már meg is jelent a Hivatalos Közlönyben azt követően, hogy Eugen Teodorovici pénzügyminiszter találkozott a kormányfővel, akinek javasolta Ionuţ Misa felmentését.Teodorovici azzal magyarázta a döntést, hogy az adóhatóságnak alaposan meg kell reformálnia tevékenységét, hiszen elavult informatikai rendszerekkel dolgozik és ezért túl kevés pénzt hajt be az államkasszába. A pénzügyminiszter Mihaela Triculescut javasolta Ionuţ Misa helyébe, akinek a kinevezését elfogadta a kormányfő.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.03)
Rozália Gănciulescu/rganciu