Radiojurnal – Realizator: Laurenţiu Văduva – Autorităţile americane nu au reuşit să ajungă nici până acum la un acord care să pună capăt blocajului financiar care afectează parţial funcţionarea instituţiilor federale, iar situaţia ar urma să se prelungească cel puţin până la sfârşitul acestei săptămâni. Preşedintele american, Donald Trump, care solicită continuarea finanţării pentru zidul antiimigraţie şi antidroguri de la graniţa cu Mexicul, s-a întâlnit ieri cu lideri ai Congresului Statelor Unite, controlat de adversarii politici democraţi, iar discuţiile nu au dus la niciun rezultat şi ar urma să continue mâine, notează agenţiile internaţionale. La finalul întâlnirii, Donald Trump a insistat că este dispus să prelungească paralizia financiară oricât, până când va obţine cei peste 5,5 miliarde de dolari pe care-i solicită pentru construcţia zidului.
Donald Trump: E vorba aici de siguranţa naţională. E la fel ca atunci când vorbim de operaţiunile militare, despre prezenţa în Siria sau Afganistan sau în alte locuri. Nu este vorba doar despre apărarea graniţei; vizează siguranţa naţională, sănătatea şi bunăstarea, totul. Subiectul este prea important ca să renunţăm la el.
Realizator: De partea cealaltă, democraţii îl acuză pe Donald Trump că foloseşte blocajul financiar ca o formă de şantaj pentru a-şi impune politica de apărare a frontierelor, deşi ar exista soluţii care să permită deblocarea situaţiei.
Senatorul democrat Chuck Schumer: I-am cerut să-mi dea un motiv serios. L-am întrebat direct: domnule preşedinte, daţi-mi un singur motiv pentru care menţineţi blocajul de finanţare a opt departamente ale Administraţiei pe durata negocierilor pe tema siguranţei naţionale. Nu mi-a putut da un răspuns.
Realizator: O propunere legislativă pentru suspendarea blocajului financiar ar urma să fie înaintată în Congres astăzi, când democraţii preiau oficial controlul asupra acestei camere legislative, după câştigarea majorităţii la alegerile din noiembrie anul trecut. De altfel, CNN comentează că din acest moment lucrurile urmează să se schimbe radical pentru mandatul de preşedinte al lui Donald Trump./schelaru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (3 ianuarie)