2019. január 7

Ideiglenes tárcavezetőket jelölt Viorica Dăncila a szállitásügyi- és a regionális fejlesztési minisztérium élére
Viorica Dăncila miniszterelnök hétfőn megküldte javaslatát Klaus Iohannis államfőnek az ideiglenes tárcavezetők kinevezésére a szállitásügyi és a regionális fejlesztési minisztériumok élére. A javaslat szerint a szállitásügyi miniszteri tisztséget Rovana Plumb, mig a fejlesztési tárca vezetői tisztségét Eugen Teodorovici tölti be, jegyzi meg a hétfői kormányközlemény, mely szerint Viorica Dăncila a minisztériumok működése folyamatosságának biztositása érdekében döntött úgy, hogy a két új miniszter kinevezéséig ügyvivő tárcavezetőket javasol.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.07)
Belépett a Fekete-tenger nemzetközi vizeire az USS Fort McHenry expediciós hajó
Hétfőn belépett a Fekete-tenger nemzetközi vizeire az USS Fort McHenry amerikai desszant hajó, miután átkelt a Dardanellák-tengerszoroson. “Az USS Fort McHenry hajó fekete-tengeri jelenléte ismételten megerősiti, hogy közös erőfeszitéssel igyekszünk szavatolni a Fekete-tenger térségének biztonságát és egyben hozzájárulni a térségbeli NATO-szövetségesekkel és partenerekkel kialakitott kapcsolataink konszolidálásához”, hangsúlyozta Lisa M. Franchetti altengernagy az Egyesült Államok tengeri erőinek honlapján. “A Fekete-tengeren végzett rutinműveleteink az Egyesült Államok 6-os flottájához tartozó tengeri erők rugalmasságáról és kapacitásáról is tanuskodnak”, fűzte hozzá az amerikai altengernagy.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.07)
Anca Jurma nem pályázik a DNA újabb ügyvivői mandátumára
Tudorel Toader igazságügyi miniszter bejelentette, hogy Anca Jurma nem óhajta folytatni munkáját az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) ideiglenes vezetőjének minőségében. Anca Jurma döntését irásban megküldte a Legfelsőbb Birói Tanács (CSM) ügyészi karának is. Megjegyzendő, hogy a testület hétfői ülésén kellett volna döntsenek Anca Jurma ideiglenes DNA-főügyészi mandátumának meghosszabbításáról. Tudorel Toader azt is közölte, hogy amennyiben Klaus Iohannis államfő ismét elutasitja Adina Florea kinevezését a DNA élére, újabb javaslatot tesz e tisztség betöltésére.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.07)
Módosul a tej és a tejtermékek forgalmazását előirányzó törvény
A hamis termékek értékesitésének  megszűntetése érdekében a mezőgazdasági minisztérium képviselői közölték, hogy módositani tervezik a tej és a tejtermékek forgalmazását előirányzó törvényt. Az Állategészségügyi Hatóság szakinspektorai által végzett vizsgálatok számos rendellenességet hoztak felszinre. Több étterem, cukrászda és pizzát sütő és áruló üzlet tejtermékként különbőző olajkeveréket használ. Az ellenőrök több száz kilógrammnyi terméket koboztak el és csaknem 800 ezer lej értékű pénzbirságot róttak ki. „A cukrászsütemények készitésében használt alapanyagként hidrogénezett zsiradékot találtunk, mig a fogyasztók tájékoztatásában az állt, hogy az illető termékek friss túrót, sós tehéntúrót, illeve sajtot, vajat és tejet tartalmaznak. A fogyasztókat félretájékoztatták, mivel a vizsgált termékek nem tartalmaztak, például, tejet”, nyilatkozta Ionel Brunea mezőgazdasági tanácsos. A 28 ellenörzött cukrászda közül 20 hidrogénezett, növényi zsiradékot használt és 71,42%-a tévesen informálta a fogyasztókat.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.07)
Demeny Andrei, RADOR