Deficitul bugetar pe 2018 nu va depăşi 3% din PIB, a dat din nou asigurări ministrul de finanţe, Eugen Teodorovici

Deficitul bugetar pe 2018 nu va depăşi 3% din Produsul Intern Brut, a dat din nou asigurări ministrul de finanţe, Eugen Teodorovici. El a mai spus aseară, la un post de televiziune, că proiectul bugetului de stat pentru acest an ar putea fi făcut public săptămâna aceasta şi discutat în Parlament la începutul lunii februarie.
Eugen Teodorovici: Avem la CSAT avizul, dar mai avem dialogul social, avem Consiliul Economic şi Social şi Consiliul Fiscal, astfel încât atunci când decide Parlamentul să intre în şedinţă sau, în fine, să se convoace Parlamentul, fie la final de ianuarie, fie la începutul lunii februarie, când se decide de către Parlament, noi să fim trecut… şi nu e nici un fel de blocaj, sub 3 deficitul bugetar, noi am spus undeva spre 2,9%, în zona aceea, chiar dacă n-avem datele oficiale încă, vor fi date pe execuţia pe decembrie la 25 ianuarie. Ca ministru de finanţe, totuşi, am anumite elemente şi pot să le şi anticipez. Deci nici vorbă de sărit de 3.
Realizator: Precizările ministrului de finanţe vin după ce voci ale economiştilor din opoziţie au avertizat că deficitul bugetar pe anul trecut ar ajunge la 5% din PIB, cu mult peste nivelul cerut de regulile europene. Tot aseară, Eugen Teodorovici a mai spus că îi va invita la Ministerul de Finanţe pe guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isarescu, şi pe preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, pentru discuţii legate de sistemul bancar. El a adăugat că întâlnirea cu guvernatorul BNR este necesară şi pentru că a auzit că ar exista presiuni agresive din partea Băncii Nationale pentru a nu se reduce indicele ROBOR. Ministrul de finanţe a mai declarat că firmele multinaţionale care trimit în străinătate profitul ar putea fi impozitate suplimentar în raport cu sumele pe care le scot din ţară./denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (7 ianuarie)