2019. január 8

Melyek a legnépszerűbb román keresztnevek?

Az elmúlt évben Iaşi-ban 7.948 gyerek született. Ezek közül 4066 fiú és 3882 lány, ugyanakkor a hatóságok 28 örökbefogadást is bejegyeztek – közölte a megyeszékhely lakosságnyilvántartó igazgatóságának anyakönyvi hivatali szolgálata. 69 esetben a szülőknek legalább egyike külföldi állampolgár volt. A legtöbb szülés októberben volt (814) ezt követte július (795) és január (794). A legkevesebben februárban (572), novemberben(547) és decemberben (501) jöttek világra. A hatóság közlése szerint a leggyakoribb keresztnevek a hagyományos személynevek, úgymint: Maria, Elena, Ioana, illetve Andrei, Ştefan, Alexandru. Az elmúlt évben – ellentétben a 10-15 évvel ezelőtt jellemzőnek mondható gyakorlattal – a szülők nem adtak gyermekeiknek olyan neveket, amelyeket a szappanoperák, labdarúgók vagy egyéb hírességek ihlettek volna. Az esetek 75%-ban a gyerekek két keresztnevet kaptak, amelyek közül az egyik a születéshez közeli hagyományos vallási ünnepek valamelyikére utal. Ilyenformán gyakran fordulnak elő a következő párosítások: Sofia-Maria (70 esetben), David-Andrei (50 esetben), Anastasia-Maria (38 esetben), és az Ana-Maria (35 esetben). (Rador Hírügynökség)

Öt román állampolgárt brutálisan megvertek és elüldöztek lakásukból.

Az eseményről hírt adó Belfast Telegraph azt írja, hogy a rendőrség szerint xenofób incidensről lehet szó. A támadók vélhetően egy észak-ír protestáns félkatonai szervezet, a lojalisták tagjai. Az elkövetők vasárnap este hatoltak be az áldozatok Newtownabbey-i otthonába. Arcukat eltakaró csuklyákban, baseball ütőkkel felfegyverezve, az ablakokat, ajtókat betörve hatoltak be a támadók a lakásba, ahol az ott tartózkodó román állampolgárokat ütötték-verték, nem kímélve az áldozatok fejét sem. A Belfast Telegraph idézi egy szemtanú vallomását miszerint a támadás az észak-ír polgárháború idején szokásos módon zajlott, amikor az Ír Köztársasági Hadseregbe (IRA) tömörült radikális katolikusok és unionista, lojalista félkatonai szervezetek támadtak egymásra. A támadást valamennyi jelentősebb észak-ír politikai szervezet elítélte. (Rador Hírügynökség)

Felhívás az elektromos háztartási gépek roncsprogramjában résztvevőkhöz

A Környezetvédelmi Alap közleményben hívja fel mindazok figyelmét, akik az elektromos háztartási gépek roncsprogramjának keretében értékjegyeket kaptak, hogy ezeket mielőbb értékesítsék új berendezések vásárlása révén. Az intézmény nyilvántartása szerint ugyanis december 31-ig hozzávetőlegesen 53.000 értékjegyet adtak át azoknak, akik leadták használt háztartási gépeiket és mindössze 9.000-en használták ezeket fel.

Tekintettel arra, hogy a szóban forgó értékjegyek nem átruházhatóak, érvényességi idejük mindössze 15 nap és ezt nem lehet meghosszabbítani, a Környezetvédelmi Alap mindenkit, akinek ilyen jegy a tulajdonában van arra kér, hogy haladéktalanul keressék meg a programban részt vevő elárusítóhelyeket és szerezzék be új készülékeiket, nevezetesen mosógépet, hűtőszekrényt vagy légkondícionáló berendezést. Tudatják továbbá az érdekeltekkel, hogy az új készüléknek 2 plusz, vagy 3 plusz kategóriájú energiatakarékos berendezésnek kell lennie. Az új berendezés beszerzésével egy időben a tulajdonosnak át kell adnia régi készülékét, csakúgy mint a roncsautó-program esetében. (Radio România Actualităţi)

Közúti közlekedési viszonyok

Cătălin Bocai rendőr főfelügyelő a közszolgálati rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy jelenleg a DN 1 jelzésű országos műúton Brassó megyében egy személyautó és egy nyergesvontató ütközése miatt Alsótömös körzetében a gépjárművek egy sávon, felváltva közlekednek. A balesetben két személy könnyebb sérüléseket szenvedett. A forgalomkorlátozás miatt mindkét irányban feltorlódtak a járművek. Ugyancsak sűrű a forgalom az A1-es jelzésű autópálya Piteşti – Bukarest szakaszán a fővárosi lejárónál. Itt torlódásra, várakozásra kell számítani. Szintén zsúfolt a DN 7-es jelzésű főút Piteşti és Râmnicu Vâlcea között. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, Rador