2019. január 9

Pénteken a Cotroceni palotába fogadja Klaus Iohannis az uniós biztosok testületét

Pénteken a Cotroceni palotába fogadja Klaus Iohannis államelnök az uniós biztosok testületét és megbeszélést folytat Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével. Az államfő ez alkalommal kihangsúlyozza, hogy az Európai Unió Tanácsa soros elnökségének Románia általi átvétele jó lehetőséget nyújt arra, hogy országunk ismételten megerősitse vállalását, amelyet az európai projekt konszolidálásáért tett. A találkozón Klaus Iohannis azt is aláhúzza, hogy Románia sikeres, konkrét eredményekkel akarja betölteni az elnökséget. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.09)

Klaus Iohannis másodszor is elutasította a korrupcióellenes főügyész kinevezését

Klaus Iohannis államelnök másodszor is elutasította Adina Florea kinevezését a korrupcióellenes főügyészi tisztségre. Az államfő szerdán levélben tájékoztatta Tudorel Toader igazságügyi minisztert, hogy másodszor sem hajlandó aláírni a kinevezést, mert a törvényes feltételek továbbra sem teljesültek, azaz az illetékes intézmény nem bocsátotta ki azt az igazoló iratot, amely szerint Florea nem működött együtt az egykori titkosszolgálattal, a Securitatéval.Tudorel Toader december végén terjesztette fel ismét kinevezésre Floreát, miután Iohannis novemberben elutasította.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.09)

Több nem kormányzati szervezet a bukaresti főpolgármesteri hivataltól tiltakozásuk megszervezésének engedélyezését kérte

Több nem kormányzati szervezet a bukaresti főpolgármesteri hivataltól az „Európát és nem diktatúrát akarunk” jelszóval csütörtök estére tervezett tűntetés megszervezésének engedélyezését kérte a bukaresti főpolgármesteri hivataltól. A mitinget 19:00 órától tervezték megtartani a Román Atheneum előtt, ahol éppen akkor kerül sor, a magas rangú európai tisztségviselők jelenlétében, az Európai Unió soros elnöksége átvételének ceremóniájára. Aurelian Bădulescu, Bukarest alpolgármestere leszögezte, hogy a törvény tiltja két esemény ugyanazon helyen való megszervezését és hogy már meghozták a fokozott biztonsági intézkedéseket. Ennek ellenére Cristian Dide, az egyik nem kormányzati szervezet képviselője kijelentette, hogy január 10-e este a tiltakozók mégis összegyűlnek az Atheneum előtt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.09)

Románia menekelülteket fogad be

Az Európai Uniónak sikerült megállapodásra jutnia a két hete a Földközi-tengeren veszteglő két hajó 49 bevándorlójának befogadásáról, közölte a máltai kormányfő, megjegyezve, hogy bevándorlókat nyolc uniós ország között osztják el: Németország, Franciaország, Hollandia, Luxemburg, Olaszország, Irország, Portugália és Románia.A bukaresti hatóságok közölték, hogy öt embert fogadnak be. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.09)

Rozália Gănciulescu