Revista presei internaţionale – 9 ianuarie 2019

Colegiul Comisiei Europene se va afla la Bucureşti, joi şi vineri, pentru lansarea primei preşedinţii româneşti a Uniunii Europene, anunţă Diario de Noticias. Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Margaritis Schinas, a comunicat că Executivul comunitar consideră că preşedinţia română este pregătită din punct de vedere tehnic, însă a insistat asupra faptului că este necesar un minim consens politic naţional, pentru o preşedinţie de succes, şi a făcut apel la un efort comun de implicare a tuturor actorilor vieţii politice româneşti, citează ziarul lusitan. Totodată, la Bruxelles, s-au reunit miniştrii pentru Afaceri Europene ai UE, pentru a discuta priorităţile preşedinţiei României, informează Bloomberg. Coeziunea, securitatea, o Europă axată pe valorile sale fundamentale, consolidarea dimensiunii internaţionale, prin creşterea ponderii Uniunii în geopolitica globală fac parte din agenda României pentru următoarele şase luni, consemnează Jornal Economico. Stimularea creşterii şi a investiţiilor, aprofundarea Uniunii Economice şi Monetare, sprijinirea reformelor structurale şi dezvoltarea dimensiunii sociale a UE sunt înscrise în caietul de sarcini propus de România. Consolidarea securităţii interne prin încurajarea cooperării între statele membre şi creşterea interoperabilităţii sistemelor de securitate, continuarea luptei împotriva terorismului şi acordarea unei atenţii sporite temelor legate de imigraţie se numără între propunerile româneşti, menţionează Jornal Economico. De asemenea, România doreşte să continue procesul de extindere a Uniunii, pe care preşedinţia Bulgariei a reuşit, anul trecut, să îl readucă în prim-planul agendei politice, adaugă ziarul lusitan.

Arătând o netă ameliorare a climatului economic, Europa de Est este în prezent propice investiţiilor şi înregistrează o implantare din ce în ce mai mare de companii străine, constată La Tribune. Având creştere economică datorită finanţărilor europene şi a unei îmbunătăţiri a consumului intern, plus alte condiţii favorabile investiţiilor, Europa de Est are un potenţial economic considerabil în domeniul turistic, industrial, agricol şi al noilor tehnologii, precum şi un cadru fiscal şi juridic atractiv, notează ziarul francez.

România acuză Viena de încălcarea legislaţiei Uniunii Europene, prin modificarea cuantumului alocaţiilor pentru copiii nerezidenţi în ţară ai străinilor care lucrează în Austria, creând astfel o situaţie de discriminare, scrie Dnevnik. Bucureştiul ia în considerare posibilitatea înaintării unei plângeri la Curtea de Justiţie a UE împotriva Austriei, în acest caz, reţine Kleine Zeitung, de la Viena. La rândul său, Ministerul Familiei din Austria a criticat România pentru această luare de poziţie deschisă, precizând că, pentru o ţară care prezidează Consiliul UE, ar fi uzual să respecte abordarea unui mediator onest şi să îşi menţină, pe cât posibil, o poziţie neutră, citează ziarul austriac.

La Paris, premierul francez Edouard Philippe anunţă o lege care înăspreşte sancţiunile contra protestatarilor violenţi şi a manifestaţiilor neanunţate, la câteva zile după noile excese din timpul demonstraţiilor, informează Le Monde. Edouard Philippe a anunţat şi o puternică mobilizare pentru manifestaţiile care vor avea loc sâmbătă, 12 ianuarie: un dispozitiv de securitate considerabil, cu 80.000 de membri ai forţelor de ordine, pe teritoriul naţional, subliniază Le Monde. Decizând să legifereze astfel, guvernul demonstrează că nu mizează, ca înainte de sărbători, pe o disipare a mişcărilor de protest, opinează Liberation.
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a sosit la Beijing, pentru o a patra întrevedere cu preşedintele chinez Xi Jinping, subliniind că are prieteni puternici, anunţă Stars and Stripes. Această primă vizită în străinătate a lui Kim Jong Un, în noul an, transmite semnale pozitive, crede China Daily. Dat fiind că liderul de la Phenian şi preşedintele SUA, Donald Trump, ar urma să aibă o a doua întâlnire, Kim doreşte să afle care este poziţia Chinei în acest dosar, scrie China Daily. Însă cheia unei detensionări în chestiunea nucleară depinde de capacitatea Washingtonului şi a Phenianului de a-şi ajusta politicile şi de a-şi spori încrederea reciprocă, comentează ziarul chinez. SUA se confruntă cu o Chină belicoasă, în timp ce Rusia este ocupată să construiască un lanţ Nord-Sud de regiuni fortificate militar, de la Kaliningrad la Marea Baltică, din Crimeea la Marea Neagră, Mediterana şi Siria, analizează Newsweek. În aceste circumstanţe, SUA ar trebui să se reangajeze la conducerea Vestului, nu să se retragă în oaze de naţionalism, opinează revista americană. Deşi menţinerea ordinii globale costă scump, alternativa la ea, haosul global, poate fi de-a dreptul devastator. Washingtonul trebuie să îşi reclădească angajamentele faţă de aliaţi, întrucât timpul se scurge, iar Rusia şi China pot provoca America, consecinţele fiind catastrofale, avertizează Newsweek.

La Vatican, în mesajul anual adresat Corpului Diplomatic acreditat pe lângă Sfântul Scaun, Papa Francisc a subliniat că „relaţiile internaţionale nu pot fi dominate de forţa militară, de intimidări reciproce şi de ostentaţia arsenalelor”, citează Vatican News. Suveranul Pontif a avertizat asupra pericolului renaşterii naţionalismului şi a populismului, susţinând că ele ameninţă să compromită diplomaţia multilaterală, şi a evidenţiat necesitatea de „a regândi istoria noastră şi destinul nostru comun”, citează Vatican News.

Cristina Zaharia, RADOR